TenneT trekt stroomkabel tussen Nederland en Verenigd Koninkrijk
Er komt een nieuwe elektriciteitsverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De onderzeese kabel, LionLink, krijgt een lengte van ongeveer 250 kilometer en een directe verbinding met een Nederlands offshore windpark. Rond 2030 zal de kabel twee miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. Dat maken minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Britse minister Grant Shapps bekend op een Noordzeetop in het Belgische Oostende.
De nieuwe gelijkstroomkabel wordt ontwikkeld door landelijk netbeheerder TenneT en het Britse National Grid. “De Noordzee wordt de grootste leverancier van groene elektriciteit voor Nederland en grote delen van Europa”, zegt minister Jetten. “Nauwe samenwerking bij windenergie op zee en onderlinge verbindingen tussen Noordzeelanden zijn daarbij essentieel.” LionLink kan volgens de bewindsman bijna twee gigawatt aan elektriciteit leveren aan beide landen. “Genoeg om twee miljoen huishoudens van stroom te voorzien.”
De nieuwe verbinding is onder andere bedoeld om de energie-onafhankelijkheid in Europa te verhogen. “Als er bijvoorbeeld een overschot aan windenergie is, kan dit onmiddellijk gedeeld worden met landen met een stroomtekort, en vice versa”, aldus Jetten.
Waterbouwers en civiele technici
Nederland zal in 2030 circa 21 gigawatt aan windenergie op zee hebben gerealiseerd. Er wordt onderzocht of 50 gigawatt in 2040 en 72 gigawatt in 2050 haalbaar zijn. De groei wordt mogelijk gemaakt door aannemers die jaarrond op zee werken om windparken te installeren, waaronder Boskalis. Aan land breiden bouwbedrijven als BAM Infra en Heijmans hoogspanningsstations uit om de opgewekte stroom te kunnen transporteren.
De energietransitie is een van de onderwerpen op Congres Laadinfra 2023, een evenement van Infrasite en partners op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor inschrijvingen en meer informatie.
Lees ook: