Civiele techniek voor energie

Hoogspanningsverbinding Ens-Zwolle in handen van BAM Infra

monteurs TenneT
Sleutelen aan het netwerk. Foto via TenneT

Het contract is getekend. BAM Infra gaat de hoogspanningsverbinding tussen Ens en Zwolle verzwaren in opdracht van TenneT. Het Bunnikse bouwbedrijf neemt de civiele werkzaamheden voor rekening en coördineert de taken van SPIE Nederland en Electromontaj SA, die samen hoogspanningslijnen aanleggen tussen de Noordoostpolder en Zwolle.       

Windmolen- en zonneparken springen als paddenstoelen uit de grond. 380kV-hoogspanningsverbindingen zijn nodig om opgewekte stroom te transporteren. TenneT investeert fors in de uitbreiding van het Nederlandse hoogspanningsnet. De netbeheerder realiseert meer capaciteit door bestaande verbindingen te vernieuwen, waaronder het traject tussen Ens en Zwolle.

Hier komt een flink staaltje civiele techniek bij kijken. Dat onderdeel is voor BAM. Het staalwerk in de masten wordt vervangen, de funderingen worden versterkt en bovengrondse verbindingen worden ondergronds geplaatst. Naar verwachting gaan de werkzaamheden in de zomer van 2023 van start. TenneT hoopt ergens in 2024 af te ronden.

Naast BAM Infra spelen SPIE Nederland en Electromontaj SA een sleutelrol in het project. Beide bedrijven gaan bestaande lijnen vervangen met 380kV-hoogspanningslijnen. SPIE is verantwoordelijk voor het traject tussen de Noordoostpolder en Zwartewaterland, terwijl Electromontaj het deel tussen Zwartewaterland en Zwolle voor rekening neemt.

800 miljoen euro voor acht jaar

De ondertekening van het contract volgt niet lang na de bekendmaking van een opdracht van 800 miljoen euro voor verzwaringen van TenneT. Eind vorig jaar drukten zes bedrijven een stempel op de achtjarige overeenkomst. Zij gaan civiele werkzaamheden uitvoeren bij diverse hoogspanningsverbindingen in Nederland. Op een rij: Heijmans, Volker Energy Solutions, BAM Energie & Water, A.Hak Elektron, NRG en Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken.

De energietransitie is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Hoogspanningsverbinding Ens-Zwolle in handen van BAM Infra | Infrasite
Civiele techniek voor energie

Hoogspanningsverbinding Ens-Zwolle in handen van BAM Infra

monteurs TenneT
Sleutelen aan het netwerk. Foto via TenneT

Het contract is getekend. BAM Infra gaat de hoogspanningsverbinding tussen Ens en Zwolle verzwaren in opdracht van TenneT. Het Bunnikse bouwbedrijf neemt de civiele werkzaamheden voor rekening en coördineert de taken van SPIE Nederland en Electromontaj SA, die samen hoogspanningslijnen aanleggen tussen de Noordoostpolder en Zwolle.       

Windmolen- en zonneparken springen als paddenstoelen uit de grond. 380kV-hoogspanningsverbindingen zijn nodig om opgewekte stroom te transporteren. TenneT investeert fors in de uitbreiding van het Nederlandse hoogspanningsnet. De netbeheerder realiseert meer capaciteit door bestaande verbindingen te vernieuwen, waaronder het traject tussen Ens en Zwolle.

Hier komt een flink staaltje civiele techniek bij kijken. Dat onderdeel is voor BAM. Het staalwerk in de masten wordt vervangen, de funderingen worden versterkt en bovengrondse verbindingen worden ondergronds geplaatst. Naar verwachting gaan de werkzaamheden in de zomer van 2023 van start. TenneT hoopt ergens in 2024 af te ronden.

Naast BAM Infra spelen SPIE Nederland en Electromontaj SA een sleutelrol in het project. Beide bedrijven gaan bestaande lijnen vervangen met 380kV-hoogspanningslijnen. SPIE is verantwoordelijk voor het traject tussen de Noordoostpolder en Zwartewaterland, terwijl Electromontaj het deel tussen Zwartewaterland en Zwolle voor rekening neemt.

800 miljoen euro voor acht jaar

De ondertekening van het contract volgt niet lang na de bekendmaking van een opdracht van 800 miljoen euro voor verzwaringen van TenneT. Eind vorig jaar drukten zes bedrijven een stempel op de achtjarige overeenkomst. Zij gaan civiele werkzaamheden uitvoeren bij diverse hoogspanningsverbindingen in Nederland. Op een rij: Heijmans, Volker Energy Solutions, BAM Energie & Water, A.Hak Elektron, NRG en Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken.

De energietransitie is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.