fastned laadstation ANP aanleg laadpunt laadstation bouw
Brussel bereikt akkoord

EU verbiedt benzine- en dieselauto’s, laadinfrastructuur groeit

Fastned bouwt een laadstation langs de A2 bij Beesd in 2022. ANP / Hollandse Hoogte / Andy Smulders

De Europese Unie gaat de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035 verbieden. Daar stemden de lidstaten op maandagochtend mee in. Het akkoord is niet alleen een impuls voor de vraag naar elektriciteit en laadinfrastructuur, maar ook voor de grondverzetters en bouwers die nodig zijn om daarin te voorzien.

Duitsland protesteerde op de valreep dat auto’s op duurzame brandstoffen de dupe zouden worden van het verbod. In een reactie beloofde de Europese Commissie om ruimte te maken voor klimaatvriendelijke verbrandingsmotoren, waaronder motoren op e-fuels. Als gevolg kwam Berlijn in het weekend over de brug.

Het verbod hangt al jaren in de lucht, maar de Europese Raad heeft nog geen officiële goedkeuring gegeven. Dat verandert binnenkort. Daarmee is het bijna zeker dat er vanaf 2035 geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer mogen worden verkocht. Italië en een aantal Oost-Europese lidstaten zijn nog niet tevreden met het plan, maar zij hebben zonder Duitsland weinig steun om het besluit tegen te houden.

Laadinfra

Het verbod vergroot de markt voor elektrische wagens. De vraag naar laadinfrastructuur groeit mee. Alliander-topman Maarten Otto voorspelde eerder deze maand dat er tot 2040 tienduizenden straten opengebroken moeten worden om het laagspanningsnet uit te breiden voor laadpalen, zonnepanelen en warmtepompen. Naar verwachting krijgen stratenmakers en grondwerkers het druk.

Verder werken grote bouwbedrijven in heel Nederland aan uitbreidingen van het hoogspanningsnet. Dit netwerk wordt onder andere gebruikt om opgewekte stroom van windmolenparken te vervoeren. Elektrificering stuwt de vraag naar dergelijke stroom. Dat laatste stuwt de vraag naar aannemers die hoogspanningslijnen kunnen vervangen, masten kunnen onderhouden en ondergrondse kabels kunnen leggen.

De energietransitie is een van de onderwerpen op Congres Laadinfra 2023, een evenement van Infrasite en partners op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor inschrijvingen en meer informatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

EU verbiedt benzine- en dieselauto’s, laadinfrastructuur groeit | Infrasite
fastned laadstation ANP aanleg laadpunt laadstation bouw
Brussel bereikt akkoord

EU verbiedt benzine- en dieselauto’s, laadinfrastructuur groeit

Fastned bouwt een laadstation langs de A2 bij Beesd in 2022. ANP / Hollandse Hoogte / Andy Smulders

De Europese Unie gaat de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035 verbieden. Daar stemden de lidstaten op maandagochtend mee in. Het akkoord is niet alleen een impuls voor de vraag naar elektriciteit en laadinfrastructuur, maar ook voor de grondverzetters en bouwers die nodig zijn om daarin te voorzien.

Duitsland protesteerde op de valreep dat auto’s op duurzame brandstoffen de dupe zouden worden van het verbod. In een reactie beloofde de Europese Commissie om ruimte te maken voor klimaatvriendelijke verbrandingsmotoren, waaronder motoren op e-fuels. Als gevolg kwam Berlijn in het weekend over de brug.

Het verbod hangt al jaren in de lucht, maar de Europese Raad heeft nog geen officiële goedkeuring gegeven. Dat verandert binnenkort. Daarmee is het bijna zeker dat er vanaf 2035 geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer mogen worden verkocht. Italië en een aantal Oost-Europese lidstaten zijn nog niet tevreden met het plan, maar zij hebben zonder Duitsland weinig steun om het besluit tegen te houden.

Laadinfra

Het verbod vergroot de markt voor elektrische wagens. De vraag naar laadinfrastructuur groeit mee. Alliander-topman Maarten Otto voorspelde eerder deze maand dat er tot 2040 tienduizenden straten opengebroken moeten worden om het laagspanningsnet uit te breiden voor laadpalen, zonnepanelen en warmtepompen. Naar verwachting krijgen stratenmakers en grondwerkers het druk.

Verder werken grote bouwbedrijven in heel Nederland aan uitbreidingen van het hoogspanningsnet. Dit netwerk wordt onder andere gebruikt om opgewekte stroom van windmolenparken te vervoeren. Elektrificering stuwt de vraag naar dergelijke stroom. Dat laatste stuwt de vraag naar aannemers die hoogspanningslijnen kunnen vervangen, masten kunnen onderhouden en ondergrondse kabels kunnen leggen.

De energietransitie is een van de onderwerpen op Congres Laadinfra 2023, een evenement van Infrasite en partners op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor inschrijvingen en meer informatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.