Netbeheerders breiden capaciteit uit voor industriegebied Delfzijl

hoogspanningsmast foto: Yvonne

Om te kunnen voldoen aan de sterk toegenomen vraag gaan netbeheerders Enexis Netbeheer en TenneT de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in de regio rondom Delfzijl uitbreiden. In het hoog- en middenspanningsstation in Weiwerd komt er 270 megawatt bij. Verder bouwt Enexis een nieuw verdeelstation in de buurt van Chemie Park Delfzijl, in Heveskes.

Als de uitbreiding van verdeelstation Weiwerd klaar is aan het einde van dit jaar, zal het het grootste zijn van Enexis in tansportcapaciteit. Met de extra transportcapaciteit heeft de netbeheerder straks genoeg ruimte om de zonneparken en windturbines die op stapel staan in het gebied aan te sluiten.

Nieuw verdeelstation

Ook met het nieuwe verdeelstation in Heveskes vergroot Enexis de aansluitcapaciteit. Dat is nodig om toekomstige grootschalige afnemers te kunnen bedienen die zich willen vestigen in het haven- en industriegebied. Het nieuwe verdeelstation wordt in het eerste kwartaal van 2022 in gebruik genomen en vergt een investering van 2,1 miljoen euro.

Enexis Netbeheer en TenneT zijn samen met provincie Groningen en Groningen Seaports al een paar jaar bezig om de netcapaciteit op orde te brengen in Delfzijl en omgeving. Het havengebied is aangewezen als energiepoort en groeiregio voor de chemische industrie. Ook wordt er gewerkt aan verduurzaming van de chemische industrie in de vorm van verschillende projecten die binnenkort starten. Al die initiatieven vragen om extra netcapaciteit.

Waterstofprojecten

In Noordwest-Nederland zijn allerlei waterstofprojecten in ontwikkeling, waarvan een groot aantal in de haven van Delfzijl en de Eemshaven gepland staan. Het gaat bijvoorbeeld  elektrolysers en waterstoffabrieken en het ontwikkelen van een kunststofleidingensysteem.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite

Netbeheerders breiden capaciteit uit voor industriegebied Delfzijl | Infrasite

Netbeheerders breiden capaciteit uit voor industriegebied Delfzijl

hoogspanningsmast foto: Yvonne

Om te kunnen voldoen aan de sterk toegenomen vraag gaan netbeheerders Enexis Netbeheer en TenneT de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in de regio rondom Delfzijl uitbreiden. In het hoog- en middenspanningsstation in Weiwerd komt er 270 megawatt bij. Verder bouwt Enexis een nieuw verdeelstation in de buurt van Chemie Park Delfzijl, in Heveskes.

Als de uitbreiding van verdeelstation Weiwerd klaar is aan het einde van dit jaar, zal het het grootste zijn van Enexis in tansportcapaciteit. Met de extra transportcapaciteit heeft de netbeheerder straks genoeg ruimte om de zonneparken en windturbines die op stapel staan in het gebied aan te sluiten.

Nieuw verdeelstation

Ook met het nieuwe verdeelstation in Heveskes vergroot Enexis de aansluitcapaciteit. Dat is nodig om toekomstige grootschalige afnemers te kunnen bedienen die zich willen vestigen in het haven- en industriegebied. Het nieuwe verdeelstation wordt in het eerste kwartaal van 2022 in gebruik genomen en vergt een investering van 2,1 miljoen euro.

Enexis Netbeheer en TenneT zijn samen met provincie Groningen en Groningen Seaports al een paar jaar bezig om de netcapaciteit op orde te brengen in Delfzijl en omgeving. Het havengebied is aangewezen als energiepoort en groeiregio voor de chemische industrie. Ook wordt er gewerkt aan verduurzaming van de chemische industrie in de vorm van verschillende projecten die binnenkort starten. Al die initiatieven vragen om extra netcapaciteit.

Waterstofprojecten

In Noordwest-Nederland zijn allerlei waterstofprojecten in ontwikkeling, waarvan een groot aantal in de haven van Delfzijl en de Eemshaven gepland staan. Het gaat bijvoorbeeld  elektrolysers en waterstoffabrieken en het ontwikkelen van een kunststofleidingensysteem.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite