Segment houten windturbine. Foto: Modvion

Vattenfall gaat experimenteren met houten windturbinemasten

Foto: persbericht Modvion

Energieleverancier Vattenfall wil houten torens van het eveneens Zweedse bedrijf Modvion gaan gebruiken voor zijn nieuwe generatie onshore windturbines. Beide bedrijven hebben een intentieovereenkomst gesloten waarin ze hebben afgesproken hoe en op welke schaal ze dat willen doen. Hun doel is om de CO2-uitstoot bij de productie van windturbines met minimaal 25 procent terug te brengen.

De klimaatimpact van de windturbines die Vattenfall nu gebruikt is volgens het bedrijf al laag tijdens de gehele levensduur, maar het streven is om de CO2-uitstoot verder omlaag te brengen. Dat sluit aan bij de missie van Vattenfall om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. Houten in plaats van stalen of betonnen windturbinemasten kunnen daar volgens het bedrijf aan bijdragen, ter aanvulling op initiatieven als het gebruik van verduurzaamd staal voor de windturbines.

Klimaatneutraal

“Vattenfall heeft gedegen ervaring met het bouwen van windturbines. Door samen te werken kunnen we de ontwikkeling van de volgende generatie windparken versnellen. Met masten gemaakt van hout kan windstroom in potentie volledig klimaatneutraal worden”, zegt topman Otto Lundman van Modvion.

Bijdragen aan een beter klimaat is niet de enige overweging voor Vattenfall om te gaan samenwerken met Modvion. De energieproducent verwacht dat het gebruik van houten windturbinemasten helpt om de kosten van hernieuwbare stroom te verlagen.

Prototype

Modvion plaatste in april een eerste prototype van dertig meter hoog van zijn houten toren op het Zweedse eiland Björkö. De torens worden modulair gebouwd om ze makkelijker te kunnen vervoeren, waarna ze op de locatie van de windturbine in elkaar gezet worden. Het constructiebedrijf wil in 2022 de eerste commerciële toren bouwen.

Auteur: Redactie Infrasite