Strukton krijgt opdracht fundering offshore windmolens

Strukton Immersion Projects heeft van BAM Infra en BAM Nutall opdracht gekregen voor het opdrijven, het transport, de installatie en het ballasten van vijf betonnen constructies (GBF’s of Gravity-based foundations.) Deze constructies maken onderdeel uit van het the offshore demo windmolenpark Blyth voor EDF Energy Renewables.

BAM Infraconsult heeft het ontwerp en de engineering van de fundering van de windmolens verzorgd. Dit project is het eerste windmolenpark waar gebruik wordt gemaakt van een fundatie die door zwaartekracht op zijn plaats wordt gehouden. De fundering bestaat uit een betonnen conus met een diameter van 30 meter met een stalen pijp van 60 meter.

Na de productie in het dok Neptune 4 in Newcastle upon Tyne, worden de GBF’s naar de Shepherd kade gesleept, waar verdere voorbereidingen zullen plaatsvinden. Daarna worden de GBF’s naar de rivierkade stroomafwaarts van Shepherd gesleept, waar ze met beton op gewicht worden gebracht voor het afzinken.

De productiewerkzaamheden voor het project zijn inmiddels opgestart. De tewaterlating, het transport, de installatie en het ballasten van de GBF’s start in maart 2017.

Het offshore windmolenpark ligt 5,7 kilometer uit de kust van Blyth in het Britse Northumberland.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Strukton