RECYCLING

KWS legt stukje Plastic Road aan in Gouda

Aanleg Plastic Road in Gouda foto KWS

KWS heeft in opdracht van de gemeente in Gouda een fietspad gedeeltelijk uitgevoerd als Plastic Road. Een deel van het Aschpotpad werd voor een deel voorzien van 42 prefab elementen met een lengte van in totaal 100 meter.

Het gaat om een proef die onderdeel is van de vernieuwing van het 700 meter lange fietspad tussen de Wethouder Venteweg en de Slagenbuurt. Het fietspad was verzakt en de tegels lagen ongelijk. KWS heeft de tegels vervangen voor een duurzaam asfaltmengsel. Daarnaast is het oude pad verbreed, is over 300 meter een extra uitstapstrook van kunststof grastegels aangelegd én een deel van het fietspad bestaat uit circulaire elementen van de Plastic Road.

Hemelwater

De elementen van de Plastic Road zorgen er niet alleen voor dat de fietsers en voetgangers comfortabel kunnen fietsen en wandelen. Onder het wegdek bevindt zich ook een waterberging van 91.000 liter.  Per vierkante meter kan wel tot 300 liter hemelwater worden opgeslagen dat later langzaam in de bodem weg kan sijpelen. Ook een voordeel is dat de elementen grotendeels gemaakt zijn van gerecycled huishoudelijk afval. Bovendien zijn ze uiterst licht.

De gemeente Gouda gaat monitoren hoe de Plastic Road zich verhoudt ten opzichte van zetting, waterberging en mechanische belasting in de tijd tegenover het traditionele fietspad (fundering middels menggranulaat en asfalt). De inzet van de Plastic Road-elementen levert een CO2- besparing van 83% op ten opzichte van het oude tegelpad.

Opsluitbanden

Naast het gebruik van de duurzame asfaltmengsels KonwéBind, een tussenlaag met 65% PR, en KonwéGreen, een deklaag met 55% PR, en de aanleg van PlasticRoad zitten er meer duurzame elementen in het werk. Zo is tijdens het werkzaamheden het zand, het funderingsmateriaal en de opsluitbanden hergebruikt.

Lees ook:

Nieuw asfaltmengsel gaat 2x langer mee

Nieuw soort asfalt zonder fossiele bitumen

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

KWS legt stukje Plastic Road aan in Gouda | Infrasite