IJ Amsterdam. Foto: gemeente Amsterdam

Amsterdam kiest voor twee bruggen over en tunnel onder het IJ

Foto: gemeente Amsterdam

Amsterdam wil de verbinding met het noorden van de stad verbeteren met twee nieuwe bruggen over het IJ en een voetgangerspassage onder de rivier. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de plannen.

Dit alles gaat gebeuren onder de paraplu van Sprong over het IJ. Door de infrastructurele uitbreidingen wil de stad invulling geven aan de groeiende vraag naar vaste verbindingen voor fietsers en voetgangers tussen de binnenstad en het noorden.

Vanaf het station is nu het veer over het IJ de aangewezen manier om aan de overkant te komen, maar er moet dus een voetgangerstunnel komen van CS naar de Tolhuistuin aan de overzijde. Zo’n 3 kilometer naar de ene kant komt de Westbrug en de Oostbrug komt op een soortgelijke afstand aan de andere kant van het station te liggen.

Gemengde reacties op plannen

De bruggen en tunnel zullen er niet opeens zijn, zoals ze er ook niet ineens zijn gekomen. Op de inspraakprocedure kwamen bijna 1.600 reacties binnen, waarvan 21 procent ronduit positief was. Zo’n 44 procent was juist negatief en nog eens 24 procent overwegend positief, met de rest daar ergens tussenin.
Nu is de kogel door de kerk, maar eigenlijk staat nu alleen vast op welke plekken de bruggen en tunnels moeten komen. Verder staat de doorvaarhoogte van de bruggen vast, en dat ze in elk geval voor fietsers en voetgangers bedoeld zijn. Maar wellicht gaat er straks ook openbaar vervoer overheen. Dat wordt op een later moment besloten.

Bouwen vanaf 2026

Het plan is dat in 2026 begonnen wordt met bouwen aan de Oostbrug. Voor die bouw wordt ongeveer vijf jaar uitgetrokken. De Westbrug en de voetgangerstunnel worden later dan 2026 gebouwd. Op de projectpagina van Sprong over het IJ staat de stand van zaken en houdt de gemeente de ontwikkelingen bij.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Amsterdam kiest voor twee bruggen over en tunnel onder het IJ | Infrasite
IJ Amsterdam. Foto: gemeente Amsterdam

Amsterdam kiest voor twee bruggen over en tunnel onder het IJ

Foto: gemeente Amsterdam

Amsterdam wil de verbinding met het noorden van de stad verbeteren met twee nieuwe bruggen over het IJ en een voetgangerspassage onder de rivier. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de plannen.

Dit alles gaat gebeuren onder de paraplu van Sprong over het IJ. Door de infrastructurele uitbreidingen wil de stad invulling geven aan de groeiende vraag naar vaste verbindingen voor fietsers en voetgangers tussen de binnenstad en het noorden.

Vanaf het station is nu het veer over het IJ de aangewezen manier om aan de overkant te komen, maar er moet dus een voetgangerstunnel komen van CS naar de Tolhuistuin aan de overzijde. Zo’n 3 kilometer naar de ene kant komt de Westbrug en de Oostbrug komt op een soortgelijke afstand aan de andere kant van het station te liggen.

Gemengde reacties op plannen

De bruggen en tunnel zullen er niet opeens zijn, zoals ze er ook niet ineens zijn gekomen. Op de inspraakprocedure kwamen bijna 1.600 reacties binnen, waarvan 21 procent ronduit positief was. Zo’n 44 procent was juist negatief en nog eens 24 procent overwegend positief, met de rest daar ergens tussenin.
Nu is de kogel door de kerk, maar eigenlijk staat nu alleen vast op welke plekken de bruggen en tunnels moeten komen. Verder staat de doorvaarhoogte van de bruggen vast, en dat ze in elk geval voor fietsers en voetgangers bedoeld zijn. Maar wellicht gaat er straks ook openbaar vervoer overheen. Dat wordt op een later moment besloten.

Bouwen vanaf 2026

Het plan is dat in 2026 begonnen wordt met bouwen aan de Oostbrug. Voor die bouw wordt ongeveer vijf jaar uitgetrokken. De Westbrug en de voetgangerstunnel worden later dan 2026 gebouwd. Op de projectpagina van Sprong over het IJ staat de stand van zaken en houdt de gemeente de ontwikkelingen bij.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam