Grote zorgen bij loonbedrijven door erg nat voorjaar: ‘Machines staan stil’
Loonbedrijven in de agrarische sector en het grondverzet hebben problemen door de vele regenval. Op sommige plekken in Nederland is de bodem al maanden te nat om berijdbaar te zijn voor machines. Ondertussen denken honderden boeren en telers dat het teeltseizoen niet mee te redden is. Het is niet de vraag of loonwerkers dit jaar minder opbrengsten zullen zien, maar hoeveel minder het zal zijn, zo zegt de branchevereniging Cumela.
Afgelopen maand was de natste meimaand die ooit in Nederland is gemeten. Veel plekken in het land kampten dit voorjaar met veel regen. “De bodem is verzadigd en zelfs de minste regenval zorgt dat er opnieuw plassen ontstaan en percelen niet meer berijdbaar zijn”, zegt de branchevereniging Cumela deze week op zijn website. “De situatie in het land is heel wisselend, want de regenval heeft een sterk regionaal en plaatselijk karakter. Waar de ene ondernemer nergens last van heeft en volop aan het werk is, maakt de ander zich zorgen omdat machines in de loods stilstaan en medewerkers op de dam blijven.”
De hardste klappen vallen bij de loonbedrijven die puur agrarisch werk doen, zegt Dammie van der Poel, voorzitter van de sectie Agrarisch Loonwerk bij Cumela. “Het werk in het grondverzet heeft hier ook last van, maar in mindere mate. We zijn een dijk aan het bouwen en de klei drijft nog net niet weg, maar dat werk kunnen we straks met vertraging wel gewoon afronden. Gewassen daarentegen hebben een bepaalde groeiperiode nodig.”
Verliezen van tienduizenden euro’s in de akkerbouw
Ook boeren en telers zijn bezorgd. Het agrarische vakblad Nieuwe Oogst vroeg onlangs aan 2.000 agrarische ondernemers of ze denken dat het teeltseizoen nog te redden is. Tien procent denkt van niet, 43 procent denkt voor een deel en ruim een kwart denkt van wel. Volgens het onderzoek heeft ruim 80 procent te maken met extreem natte percelen. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat ruim zes op de tien akkerbouwers minder inkomsten hebben uit de oogst door toenemende weersextremen. De verliezen bedragen vaak tienduizenden euro’s, zo meldt het ANP op vrijdag.
Kalenderlandbouw moet anders, vindt Cumela
De problemen onder loonbedrijven zijn voor de branchevereniging Cumela een aanleiding om aan de bel te trekken bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Cumela wil namelijk dat de kalenderlandbouw wordt aangepast zodat loonbedrijven minder afhankelijk zijn van de weersomstandigheden in een periode. De kalenderlandbouw is een systeem waarbij agrariërs oogsten en zaaien in periodes die de overheid vaststelt. Cumela is met het ministerie in gesprek over het systeem en “hoopt met de nieuwe minister goede stappen te maken”.
‘Kijk naar elkaar om’
De branchevereniging vraagt de agrarische sector om loonbedrijven de komende tijd te helpen. “Bijvoorbeeld bij het voorbereiden van de werkzaamheden, zodat onze ondernemers zo snel mogelijk aan de slag kunnen. Kijk ook eens extra naar elkaar om, bel een collega-ondernemer om hem of haar een hart onder de riem te steken en help elkaar waar mogelijk.”
Lees ook: