bouw algemeen
Onzekerheid

‘Gunningen steeds vaker vertraagd, aannemers draaien op voor kosten’

Foto ter impressie. Shutterstock / Arun Boonkan

Zeven van de tien opdrachten voor bouwwerkzaamheden op TenderNed werden vorig jaar later gegund dan gepland. Daarmee nam het aantal vertragingen voor het derde jaar op rij toe. Terwijl een aannemer op een besluit wacht, kunnen de materiaal- en arbeidskosten stijgen. Soms draait de aannemer voor de prijsstijgingen op.

De cijfers werden afgelopen maand door TenderNed bekendgemaakt en door het vakblad Cobouw ingezien. Het onderzoek gaat alleen om de aanbestedingen die op TenderNed werden gepubliceerd.

De deadline voor het kiezen van een opdrachtnemer voor bouwwerkzaamheden werd vaker wel dan niet gemist. “In de meeste gevallen viel de voorlopige gunningsbeslissing maximaal een week later”, vertelt data-analist Rick den Ridder van TenderNed tegenover het vakblad Cobouw. In 10 procent van de gevallen viel de beslissing meer dan een maand later.

Oorzaak

Het aantal vertragingen zegt iets over het vermogen van opdrachtgevers om in te schatten hoe lang een aanbestedingsproces duurt. Verder gaat het onderzoek niet in op de redenen voor de vertragingen.

Annette Biesboer van projectmanagementbureau PR06 Managers is adviseur bij aanbestedingen en heeft een idee. “Het gunningsadvies is bijvoorbeeld klaar, maar een directeur moet het nog ondertekenen. Een formaliteit”, vertelt ze tegenover Cobouw.

“Natuurlijk gebeuren er ook onverwachte dingen, zoals dat alle gegadigden boven het budget inschrijven. Of dat er bij openbare aanbestedingen meer inzendingen binnendruppelen dan verwacht, die je allemaal moet beoordelen.”

Gevolg

De gevolgen kunnen vervelend zijn voor aannemers. Schrijf je je in voor een aanbesteding, dan kan je de offerte niet zomaar aanpassen tijdens de procedure. Wordt de gunning vertraagd, dan zijn de prijzen die je hebt berekent, bijvoorbeeld voor materialen en personeel, mogelijk gestegen tegen de tijd van het besluit. Aan die prijsstijgingen zit je vervolgens vast.

Ook de personeelsplanning kan ongelukkig uitpakken, zegt Djim Witjes van Strukton Wegen & Beton tegenover Cobouw. Hij vertelt dat uitvoeringsteams vaak worden ingeroosterd om klaar te staan op het moment van de gunning. “Als er drie weken vertraging optreedt, zijn dat in feite drie verloren weken.”

Opdrachtgevers kunnen meer doen om de impact te verzachten, vinden de onderzoekers. “Zolang wijzigingen in de planning tijdens de looptijd van de aanbesteding bekend worden gemaakt, kunnen bedrijven daarop inspelen. Meer tijd helpt om een betere inschrijving te doen.” Dat laatste wordt beaamd door Annette Biesboer van PR06 Managers. “Communiceer netjes op tijd dat je de planning niet gaat redden. Het is een kwestie van fatsoen.”

Wetsvoorstel

Eerder deze maand maakte de Rijksoverheid een wetsvoorstel bekend om de belangen van aannemers tijdens aanbestedingsprocedures beter te behartigen. Het voorstel is onder andere om klachtenloketten verplicht te maken en maximale termijnen voor klachtafhandelingen in te stellen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: TenderNed, Infrasite en Cobouw (Nouska du Saar)

Journalist en redacteur voor Infrasite.