Leidse Churchillbrug weer open na vernieuwing en versterking

Na een grote renovatie en versterking van de Churchillbrug in Leiden zijn de werkzaamheden klaar en is de brug weer geopend voor weg- en vaarverkeer. De brug was sinds 20 juli afgesloten.

Het werk is uitgevoerd door Griekspoor in opdracht van de gemeente Leiden, in samenwerking met bouwpartners Solidd Steel Structures en Langezaal & Inniger. De civiele aannemer heeft het beweegbare deel van de brug vervangen (de brugval), evenals de volledige stalen bovenbouw, de aandrijving en de elektrotechnische installatie. Ook het betonwerk werd onder handen genomen. Zo zijn er poeren geplaatst, is de oplegpijler een meter verlaagd en aangestort en is het landhoofd aangepast. Na de opknapbeurt moet de brug er weer even tegen kunnen.

Haarscheurtjes in brugval

De renovatie was nodig om de ophaalbrug met het stalen rijdek geschikt te maken voor zwaarder autoverkeer. Door de beweegbare delen van de brug te vernieuwen en te verzwaren, is de brug niet alleen versterkt, maar ook vrij indeelbaar geworden voor het wegverkeer. Tegelijkertijd is de geluidsoverlast van passerend vrachtverkeer verminderd.

Zo’n 3,5 jaar geleden heeft Griekspoor ook al werkzaamheden aan de brug uitgevoerd. Toen ging het om het aanbrengen van een nieuwe slijtlaag op de brugval. Na het verwijderen van de oude slijtlaag benutte de gemeente dat moment om de kwaliteit van het staal te controleren dat in die fase goed zichtbaar was. Tijdens de inspectie werden haarscheurtjes in de brugval zichtbaar, waarna de gemeente besloot om de brug te laten renoveren.

De Churchillbrug, die de Oude Rijn overspant, is in 1984 gebouwd. Het is een belangrijke schakel voor de N206, die de A4 en A44 met elkaar verbindt. Het zwaartepunt van de werkzaamheden lag in de doorgaans rustigere zomerperiode.

Auteur: Redactie Infrasite