Eindhoven krijgt eerste beton 3D-geprinte woning van Europa

Foto: Ivo Ketelaar

Wethouder Torunoglu maakt zich sterk voor bouwinnovatie tijdens DDW-conferentie

De eerste beton 3D-geprinte woning van Europa komt in Eindhoven te staan. Die ambitie maakten wethouder Yasin Torunoglu en professor Theo Salet (TU/e) bekend bij de start van ‘The Making of our Future City’. Deze conferentie over innovatie in de bouw, geïnitieerd door de gemeente Eindhoven, vond plaats op maandag 24 oktober tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. 3D-printen is een belangrijke vernieuwing die bouwprocessen en -producten de komende jaren zeker zal veranderen. Naast dit nieuws waren op de conferentie nog vele inspirerende sprekers aan het woord, over de noodzakelijkheid en het enorme potentieel voor innovatie in de bouwsector.

Wethouder Yasin Torunoglu opende de conferentie door de bouwers in de zaal een hart onder de riem te steken: “Een ‘Apple-revolutie’ heeft de bouw is nog niet gehad, dus iedereen in de zaal kan vandaag besluiten om mee voorop te lopen.” Volgens de wethouder is de bouwsector van origine een traditionele sector, die tijdens de crisis heeft laten zien wel degelijk veranderingen te kunnen opstarten en omarmen. Maar dan moet er – ook nu de crisis voorbij lijkt – wel worden doorgepakt. Anders worden de bestaande spelers zonder twijfel ingehaald door nieuwe innovatieve spelers, uit binnen- of buitenland.

Toch is het voor startups niet eenvoudig om door te breken. Zo presenteert Jasper Brommet van StoneCycling een prachtige bouwsteen, gemaakt van afval. Het project werd genomineerd voor de material awards, maar toch lukt het StoneCycling nog niet om de steen te laten landen in de sector. “Onze baksteen is een paar cent duurder dan de gebruikelijke en dat is een paar cent te veel”, aldus Brommet.

Ook de ‘Tiny Houses’ beweging wil maar niet echt van de grond komen. Het idee van de kleine woningen wordt weliswaar breed omarmd en de gepresenteerde miniatuur woonconcepten zien er aantrekkelijk uit, toch wil menig gezin graag een huis met minimaal 3 slaapkamers. Hoe krijgen we bewoners zo ver om het aantal vierkante meters op te geven? Documentairemaker Koen Derksen denkt dat die cultuuromslag mogelijk is, maar daarvoor zijn wel conferenties zoals deze nodig.

Volgens Cassandra Vugts van Spark Innovation Campus moeten we vooral ook zorgen dat we vernieuwende concepten gaan doorleven. Spark heeft in Rosmalen een eigen maak-lab ingericht waar ideeën letterlijk vorm kunnen krijgen. “Pas als je zo’n eenpersoons unit gemaakt ziet worden of je eigen wiki huis gaat printen, krijg je er echt gevoel mee.”

Misschien hebben we ook wel meer visionairs nodig. Architect Winy Maas laat met een verbluffende snelheid tal van innovatieve projecten zien die zijn bureau MVRDV wereldwijd presenteert; vergezichten realistisch verpakt in prachtige kleuren, vernieuwende vormen en indrukwekkende constructies. “Je moet durven vernieuwen en de grenzen blijven opzoeken. Voor Markthal Rotterdam moesten we in China te rade gaan, om de felle kleuren te realiseren op het dak. Ook in het maken van de glazen baksteen voor de Chanel-winkel in de PC Hooftstraat hebben we veel tijd en energie gestoken. Een team orthodontisten moest worden ingehuurd om de stenen aan elkaar te lijmen met uv-straling. Elke steen kostte een uur werk. Te duur? Nee, innovatie moet soms geld kosten.”

Rijksbouwmeester Floris lkemade sluit de conferentie af: “Tijdens de crises zagen we vernieuwende concepten opkomen, maar nu het economisch weer voor de wind gaat, gaan we weer op de gebaande paden verder”. Hij wil daar met zijn project ‘Nederland wordt anders’ verandering in brengen. Ondertekening van de intentieverklaring met de TUe, samen met Suzanne Udo, directeur Bouwkunde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Eindhoven