Maurice Hermens en Frank Kaalberg Constructeur van het jaar 2015

kranen bouwkraan bouwplaats beton civiele engineering

Zowel Maurice Hermens van Royal HaskoningDHV als Frank Kaalberg van Witteveen+Bos heeft de titel ‘Constructeur van het jaar’ ontvangen. Eind mei werden zij beiden door een deskundige jury genomineerd voor deze prijs. Op maandag 1 juni 2015 werden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Constructeursdag.

Spraakmakend
VNconstructeurs, de Betonvereniging, Bouwen met Staal en Youcon organiseren ieder jaar de verkiezing Constructeur van het jaar. De constructeur die onder meer eigentijds en verantwoord werkt, recent een spraakmakend project heeft gerealiseerd, vernieuwend en actief is in zijn vakgebied en hier een goede ambassadeur voor is, gaat er met de prijs vandoor. Dit jaar geldt dit voor beide genomineerden.

Innovatieve draagconstructies
Een van de laatste spraakmakende projecten van Maurice Hermens is het constructief ontwerp van de glazen gevelconstructie van de Rotterdamse Markthal. Maurice was constructief ontwerper van deze grootste kabelnetgevels van Europa. Hij bedacht hoe de transparantie van de enorme glazen gevels kon worden behouden en deze gevels toch weerstand kunnen bieden tegen de enorme krachten die op hen werken. Een bijna onzichtbaar, maar zeer effectief net van kabels draagt de glazen gevels. Ook bedacht Maurice in 2013 hoe het nieuwe 16-laags appartementencomplex Karel Doorman door het bestaande oude winkelpand Ter Meulen kon worden gedragen. Net als bij de Markthal onderzocht hij het krachtenspel en bedacht hij een innovatieve draagconstructie. Voor de Karel Doorman was dit een ultralicht bouwsysteem voor de appartementen, waardoor deze daadwerkelijk óp het bestaande gebouw geplaatst konden worden.

Eerder succes
In 2013 werd civiel ingenieur John Kraus van Royal HaskoningDHV constructeur van het jaar. In datzelfde jaar won de Karel Doorman de publieksprijs in de verkiezing gebouw van het jaar 2013. Het jaar 2015 blijkt eveneens succesvol te zijn. Naast de titel Constructeur van het jaar, viel eerder dit jaar de door Maurice Hermens ontworpen kabelnetgevel van de Markthal in de prijzen. Deze innovatieve constructie won de Nationale Bouwprijs 2015.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Royal HaskoningDHV