sinkhole

Sinkhole in Eindhoven vanwege regenval en rioolbreuk

Let op: afbeelding ter impressie. Infrasite had geen fotograaf beschikbaar in Eindhoven. De bovenstaande foto is alleen bedoeld om een indruk te geven van het sinkhole op de Fakkellaan. Dragan Mujan / Shutterstock

Op verschillende plekken in Eindhoven zijn in de afgelopen dagen ‘sinkholes’ ontstaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente op vrijdag tegenover Infrasite. De meeste gaten in de weg zijn klein, maar op de Fakkellaan is een groot stuk wegdek onder een put weggespoeld, laat Omroep Brabant deze week weten.   

De gaten in de weg hebben te maken met de vele regenval van de afgelopen tijd, legt geoloog Ronald van Balen uit aan Hart van Nederland. “De kans op sinkholes is groter met veel regenval, want onze systemen zijn er niet op berekend. De riolering moet ervoor zorgen dat het water wordt afgevoerd. Maar als er sprake is van bijvoorbeeld een rioolbreuk, dan stroomt een deel van het water er langs en wordt de grond mee afgevoerd in het riool.”

Als gevolg kan de weg verzakken en blijft er een gat achter. Dat gebeurde inderdaad op de Fakkellaan in Eindhoven, bevestigt een woordvoerder van de gemeente tegenover Infrasite. De oorzaak van het gat is een rioolbreuk. De breuk ontstond op zijn beurt door de “extreem hoge grondwaterstand”, een gevolg van de regenval van de afgelopen tijd. “Zodra de grondwaterstand is gezakt gaan we de weg repareren.”

Let op: de foto bovenaan dit artikel is geen foto van het sinkhole op de Fakellaan. Infrasite had geen fotograaf beschikbaar in Eindhoven en de foto is alleen bedoeld om een indruk te geven van het gat. In deze video van Omroep Brabant is het sinkhole wél te zien.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Sinkhole in Eindhoven vanwege regenval en rioolbreuk | Infrasite
sinkhole

Sinkhole in Eindhoven vanwege regenval en rioolbreuk

Let op: afbeelding ter impressie. Infrasite had geen fotograaf beschikbaar in Eindhoven. De bovenstaande foto is alleen bedoeld om een indruk te geven van het sinkhole op de Fakkellaan. Dragan Mujan / Shutterstock

Op verschillende plekken in Eindhoven zijn in de afgelopen dagen ‘sinkholes’ ontstaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente op vrijdag tegenover Infrasite. De meeste gaten in de weg zijn klein, maar op de Fakkellaan is een groot stuk wegdek onder een put weggespoeld, laat Omroep Brabant deze week weten.   

De gaten in de weg hebben te maken met de vele regenval van de afgelopen tijd, legt geoloog Ronald van Balen uit aan Hart van Nederland. “De kans op sinkholes is groter met veel regenval, want onze systemen zijn er niet op berekend. De riolering moet ervoor zorgen dat het water wordt afgevoerd. Maar als er sprake is van bijvoorbeeld een rioolbreuk, dan stroomt een deel van het water er langs en wordt de grond mee afgevoerd in het riool.”

Als gevolg kan de weg verzakken en blijft er een gat achter. Dat gebeurde inderdaad op de Fakkellaan in Eindhoven, bevestigt een woordvoerder van de gemeente tegenover Infrasite. De oorzaak van het gat is een rioolbreuk. De breuk ontstond op zijn beurt door de “extreem hoge grondwaterstand”, een gevolg van de regenval van de afgelopen tijd. “Zodra de grondwaterstand is gezakt gaan we de weg repareren.”

Let op: de foto bovenaan dit artikel is geen foto van het sinkhole op de Fakellaan. Infrasite had geen fotograaf beschikbaar in Eindhoven en de foto is alleen bedoeld om een indruk te geven van het gat. In deze video van Omroep Brabant is het sinkhole wél te zien.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.