heinenoordtunnel renovatie
Water blijft staan

Rijkswaterstaat gooit Heinenoordtunnel dicht voor spoedreparatie

Werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel halverwege augustus 2023. ANP / Jeffrey Groeneweg

De Heinenoordtunnel richting Bergen op Zoom gaat in de nacht van donderdag op vrijdag dicht voor een spoedreparatie. Dat maakt Rijkswaterstaat op dinsdag bekend. In de tunnelbuis richting de Brabantse stad blijft water staan, zegt de beheerder, die aangeeft dat de oorzaak tijdens de afsluiting wordt onderzocht en opgelost. 

“We doen dit nu omdat we willen voorkomen dat het water op het wegdek bevriest”, laat Rijkswaterstaat in een persbericht weten. De afsluiting start op donderdag 14 december om 22:00 en eindigt op vrijdag 15 december om 05:00.

Voor het aankomende weekend staat al langer een afsluiting op de planning, maar dat gaat om renovatiewerkzaamheden in de tunnelbuis richting Rotterdam. Het probleem met het water vindt plaats in de buis richting Bergen op Zoom, dus kan de spoedreparatie niet met de geplande afsluiting “gecombineerd” worden, aldus de beheerder.

Renovatie Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel is in de afgelopen maanden herhaaldelijk dichtgegaan voor geplande renovatiewerkzaamheden. De bedrijven Dura Vermeer, Spie, Swarco sleepten de opdracht voor de vernieuwing van de tunnel in 2020 binnen voor een aanneemsom van bijna 200 miljoen euro.

Afgelopen zomer werkten de aannemers tijdens een wekenlange afsluiting onder andere aan het asfalt, beton, riool, de bouw van een middentunnelkanaal en de vervanging van technische tunnelinstallaties.

In het komende jaar gaat de tunnel nog meerdere nachten en weekenden dicht voor resterende werkzaamheden. Eind 2024 moet de renovatie klaar zijn, valt op dinsdag te lezen in de planning op de website van Rijkswaterstaat.

De binnenkant van het nieuwe middentunnelkanaal, dat dient als vluchtroute voor weggebruikers en als berging voor de kabels en onderdelen van de nieuwe technische tunnelinstallaties. © ProMedia Group / Geert van der Klugt (augustus 2023)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Rijkswaterstaat gooit Heinenoordtunnel dicht voor spoedreparatie | Infrasite
heinenoordtunnel renovatie
Water blijft staan

Rijkswaterstaat gooit Heinenoordtunnel dicht voor spoedreparatie

Werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel halverwege augustus 2023. ANP / Jeffrey Groeneweg

De Heinenoordtunnel richting Bergen op Zoom gaat in de nacht van donderdag op vrijdag dicht voor een spoedreparatie. Dat maakt Rijkswaterstaat op dinsdag bekend. In de tunnelbuis richting de Brabantse stad blijft water staan, zegt de beheerder, die aangeeft dat de oorzaak tijdens de afsluiting wordt onderzocht en opgelost. 

“We doen dit nu omdat we willen voorkomen dat het water op het wegdek bevriest”, laat Rijkswaterstaat in een persbericht weten. De afsluiting start op donderdag 14 december om 22:00 en eindigt op vrijdag 15 december om 05:00.

Voor het aankomende weekend staat al langer een afsluiting op de planning, maar dat gaat om renovatiewerkzaamheden in de tunnelbuis richting Rotterdam. Het probleem met het water vindt plaats in de buis richting Bergen op Zoom, dus kan de spoedreparatie niet met de geplande afsluiting “gecombineerd” worden, aldus de beheerder.

Renovatie Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel is in de afgelopen maanden herhaaldelijk dichtgegaan voor geplande renovatiewerkzaamheden. De bedrijven Dura Vermeer, Spie, Swarco sleepten de opdracht voor de vernieuwing van de tunnel in 2020 binnen voor een aanneemsom van bijna 200 miljoen euro.

Afgelopen zomer werkten de aannemers tijdens een wekenlange afsluiting onder andere aan het asfalt, beton, riool, de bouw van een middentunnelkanaal en de vervanging van technische tunnelinstallaties.

In het komende jaar gaat de tunnel nog meerdere nachten en weekenden dicht voor resterende werkzaamheden. Eind 2024 moet de renovatie klaar zijn, valt op dinsdag te lezen in de planning op de website van Rijkswaterstaat.

De binnenkant van het nieuwe middentunnelkanaal, dat dient als vluchtroute voor weggebruikers en als berging voor de kabels en onderdelen van de nieuwe technische tunnelinstallaties. © ProMedia Group / Geert van der Klugt (augustus 2023)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.