Asfalt A2. Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Stiller asfalt en schermen in strijd tegen geluidshinder Zuid-Hollandse wegen

Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Stiller asfalt aanleggen, geluidschermen plaatsen, gevelisolatieonderzoek uitvoeren of een combinatie daarvan. Met die maatregelen moet de geluidshinder voor omwonenden van rijkswegen in Zuid-Holland stevig worden verminderd.

In Zuid-Holland komen in totaal zo’n 1.900 woningen in 22 gemeenten in aanmerking voor maatregelen om de geluidshinder die afkomstig is van verkeer op rijkswegen te verminderen. Voor ongeveer 450 van deze woningen heeft minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat deze maatregelen nu vastgesteld. Ze variĆ«ren dus van de aanleg van stiller asfalt tot het plaatsen van een geluidscherm of het uitvoeren van een gevelisolatieonderzoek. Een combinatie van twee of drie van deze ingrepen is ook mogelijk.

Gedetailleerde geluidsberekeningen

De vastgestelde maatregelen staan in een plan dat valt onder het meerjarenprogramma Geluidsanering. Ze zijn niet zomaar aangewezen; er is zijn gedetailleerde berekeningen aan voorafgegaan. Rijkswaterstaat voert die berekeningen uit met wettelijk voorgeschreven methoden. De vastgestelde maatregelen gelden voor een specifiek aantal woningen langs de rijkswegen: A13, A16, A20, A29, N44, N3 en N11. In de geluidmaatregelenkaart is precies te zien om welke woningen het gaat. Er zijn acht zienswijzen ingediend maar die hebben niet geleid tot aanpassing van de plannen. Wel kunnen belanghebbenden de komende tijd nog in beroep gaan bij de Raad van State.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam