N243. Foto: provincie Noord-Holland

Herinrichting N243 gegund aan Boskalis

Foto: nieuwsbericht provincie Noord-Holland

Boskalis mag de provinciale weg door de gemeenten Alkmaar, Beemster en Koggenland gaan herinrichten. De opdracht voor het groot onderhoud en het verbeteren van de veiligheid op en rond de N243 kent een waarde van bijna 27 miljoen euro.

De weg is nu te smal en datzelfde geldt voor de obstakelvrije zones, zeker in combinatie met z’n honderd inritten langs het traject. Naast het verbeteren van de veiligheid moeten de werkzaamheden ook leiden tot een betere doorstroming op de N243. Het gaat om een traject van ruim 15 kilometer. Daar worden zes rotondes aangelegd en twee kruispunten verbreed. Ook wordt er een aansluiting op een rotonde verlegd en wordt er op delen van de weg geluidsreducerend asfalt toegepast.

Vijftien jaar onderhoudsvrij

“Op sommige plekken wordt de weg aan de kant van het water breder gemaakt en er komt een geleiderail die in het landschap past”, schrijft de provincie verder in de aanbestedingsstukken. “De huidige in- en uitritten van woningen en bedrijven langs de weg blijven bestaan en krijgen een ander soort verharding, zodat de weg een ‘groene’ uitstraling krijgt.” Als het onderhoud is gedaan, moeten onder meer de asfaltverhardingen, het riool, de geleiderail en duikers vijftien jaar vrij zijn van groot onderhoud. Voor de kunstwerken geldt in dit verband een termijn van 24 jaar en voor nieuwe kunstwerken moet de ontwerplevensduur honderd jaar zijn.

Concurrentiegerichte dialoog

Aan de aanbesteding door de provincie Noord-Holland deden drie partijen mee, waarvan Boskalis dus de winnende inschrijving deed. Er werd gekozen voor een concurrentiegerichte dialoog omdat dit volgens de provincie past bij de stevige inspanningen die partijen moesten doen om tot een passende inschrijving te komen. Uit dat traject is van drie inschrijvingen die van Boskalis als economisch meest voordelige uit de bus gekomen. Overigens komen er ook fietsbruggen langs de weg. Deze opdracht is al eerder gegund aan BAM Infra, dat de bruggen gaat maken door middel van 3D-betonprinten.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Herinrichting N243 gegund aan Boskalis | Infrasite
N243. Foto: provincie Noord-Holland

Herinrichting N243 gegund aan Boskalis

Foto: nieuwsbericht provincie Noord-Holland

Boskalis mag de provinciale weg door de gemeenten Alkmaar, Beemster en Koggenland gaan herinrichten. De opdracht voor het groot onderhoud en het verbeteren van de veiligheid op en rond de N243 kent een waarde van bijna 27 miljoen euro.

De weg is nu te smal en datzelfde geldt voor de obstakelvrije zones, zeker in combinatie met z’n honderd inritten langs het traject. Naast het verbeteren van de veiligheid moeten de werkzaamheden ook leiden tot een betere doorstroming op de N243. Het gaat om een traject van ruim 15 kilometer. Daar worden zes rotondes aangelegd en twee kruispunten verbreed. Ook wordt er een aansluiting op een rotonde verlegd en wordt er op delen van de weg geluidsreducerend asfalt toegepast.

Vijftien jaar onderhoudsvrij

“Op sommige plekken wordt de weg aan de kant van het water breder gemaakt en er komt een geleiderail die in het landschap past”, schrijft de provincie verder in de aanbestedingsstukken. “De huidige in- en uitritten van woningen en bedrijven langs de weg blijven bestaan en krijgen een ander soort verharding, zodat de weg een ‘groene’ uitstraling krijgt.” Als het onderhoud is gedaan, moeten onder meer de asfaltverhardingen, het riool, de geleiderail en duikers vijftien jaar vrij zijn van groot onderhoud. Voor de kunstwerken geldt in dit verband een termijn van 24 jaar en voor nieuwe kunstwerken moet de ontwerplevensduur honderd jaar zijn.

Concurrentiegerichte dialoog

Aan de aanbesteding door de provincie Noord-Holland deden drie partijen mee, waarvan Boskalis dus de winnende inschrijving deed. Er werd gekozen voor een concurrentiegerichte dialoog omdat dit volgens de provincie past bij de stevige inspanningen die partijen moesten doen om tot een passende inschrijving te komen. Uit dat traject is van drie inschrijvingen die van Boskalis als economisch meest voordelige uit de bus gekomen. Overigens komen er ook fietsbruggen langs de weg. Deze opdracht is al eerder gegund aan BAM Infra, dat de bruggen gaat maken door middel van 3D-betonprinten.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam