A12 Galecopperbrug: eerste helft wegwerkzaamheden succesvol afgerond

Foto: Ivo Ketelaar

Deze week rondt Rijkswaterstaat de wegwerkzaamheden op de zuidelijke Galecopperbrug (A12 Utrecht richting Arnhem) af. Volgende week verwijdert de aannemer de witte werktent en in het weekend wordt ook de tijdelijke wegversmalling opgeheven. Vanaf maandag 22 december kan het verkeer weer de volledige capaciteit van de brug benutten, totdat in het voorjaar 2015 de tweede helft van de wegwerkzaamheden start aan de noordelijke Galecopperbrug.

Tijdens het zogenoemde ‘afbouwweekend’ van zaterdag 20 en zondag 21 december is er ’s avonds en ’s nachts minder capaciteit beschikbaar op de brug. Automobilisten moeten dan rekening houden met 15 tot 30 minuten vertraging. Als de weersomstandigheden ongunstig zijn wordt de afbouw van de wegversmalling uitgesteld.

Voorjaar 2015: opnieuw maandenlange verkeershinder

Vanaf voorjaar 2015 pakt Rijkswaterstaat de noordelijke helft van de Galecopperbrug aan. Het wegverkeer moet dan opnieuw rekening houden met een maandenlange periode van ernstige verkeershinder op dit deel van de A12. Net als de afgelopen maanden rijdt het verkeer dan in beide richtingen over versmalde rijstroken langs het werk.

Hogesterktebeton

De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat strook voor strook het rijdek van de zuidelijke Galecopperbrug onderzocht, gerepareerd en voorzien van een laag hogesterktebeton. Dit hoogwaardige, sterke materiaal vangt de krachten van het verkeer goed op en verdeelt deze over de hele brug. Het hogesterktebeton is nodig omdat de Galecopperbrug de afgelopen jaren vermoeiingsverschijnselen vertoonde door het toegenomen en steeds zwaardere verkeer. Eerder dit jaar is de Galecopperbrug al versterkt met uitbreidingen van de betonnen onderbouw en met bijna 6 miljoen kg staal in de vorm van gigantische liggers langs en onder de brug.

Vitale verbinding voor Nederland

De Galecopperbrug is de op een na drukste brug van Nederland. De A12 kruist hier het Amsterdam-Rijnkanaal (327 m). Dat maakt de brug tot een vitale verbinding in het Nederlandse wegen- en waternet. In de zomer van 2014 is de brug bijna een meter opgehoogd zodat schepen met hogere lading onder de brug door kunnen varen. Als volgend jaar ook de noordbrug is versterkt met hogesterktebeton, is de renovatie gereed. De Galecopperbrug kan dan weer minstens dertig jaar dienst doen voor het auto- en scheepvaartverkeer. Zo houden we Nederland bereikbaar.

Meer informatie vindt u op de projectpagina A12: renovatie Galecopperbrug.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat