LEDstraatverlichtingsproject op zonne-energie in China schoolvoorbeeld PPS

Durban, Zuid-Afrika: Philips Lighting en The Climate Group werden op de VN Climate Change Conference in Durban (COP17) geprezen om hun gezamenlijke LED-straatverlichtingsproject op zonne-energie in de Chinese gemeente Guiyang. Op het prestigieuze ‘Momentum for Change’-evenement van de VN, dat werd bijgewoond door de heer Ban Ki-Moon, Secretaris-Generaal van de VN, de heer Jacob Zuma, President van Zuid-Afrika en mevrouw Christiana Figueres, Executive Secretary van het Climate Change Secretariat van de VN (UNFCCC), werd het gezamenlijke project gepresenteerd als een ‘best practice’-voorbeeld van publiek-private samenwerking die de levens verbetert van mensen in arme landelijke gemeenschappen, en die tegelijk een groene groei stimuleert, energie bespaart en de klimaatverandering bestrijdt.

Het LED-verlichtingsproject in Guiyang maakt deel uit van het ‘1000 Villages Program’, een initiatief dat in 2009 werd gestart door The Climate Group om landelijke gemeenschappen in China te voorzien van LED-straatverlichting op zonne-energie. Philips droeg eraan bij door de donatie van de eerste 100 installaties in het Guiyang-project. Intussen nemen meer dan 40 landelijke dorpen in de gebieden van Guiyang, Chengdu en Chongqing deel aan het programma.

“Dit is een voorbeeld van hoe de initiatieven van The Climate Group op wereldschaal een positieve impact hebben”, zegt Mark Kenber, CEO van The Climate Group. “De Schone Revolutie, de massale opkomst van slimme technologieën en schone energie, kan en moet alle wereldburgers voordelen bieden, van de landelijke gemeenschappen in China tot de inwoners van elke grote wereldstad. En dat is alleen mogelijk als men gelooft in innovatie en leiderschap, ondersteund door een sterke samenwerking tussen overheden, toonaangevende leveranciers en oplossingen en NGO’s, zoals in dit geval door Phillips wordt geïllustreerd”, voegt hij eraan toe.

“Philips voelt zich vereerd en is trots op deze erkenning van onze inspanningen voor het leveren van zinvolle, duurzame oplossingen die helpen het gevoel van welzijn, comfort en veiligheid te verbeteren van zo’n 1,6 miljard mensen wereldwijd die op dit moment zonder elektriciteit leven”, reageert Tommy Leong, President van Philips Lighting Great China. “Dankzij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie en accu’s kunnen we een betrouwbare en economische verlichting van hoge kwaliteit leveren die geen elektriciteitsnet vereist en die de economische en sociale ontwikkeling stimuleert en tegelijk CO2-uitstoot voorkomt en energiekosten bespaart”, vervolgt hij.

Changqing Ma, Executive Vice-Mayor van Guiyang zegt: “Guiyang is er trots op deel te mogen nemen aan het 1000 Villages-initiatief. Het programma bood ons de kans onze inzet en leiderschap te tonen bij het streven naar groene groei en te laten zien hoe succesvol publiek-private samenwerkingen kunnen zijn. Dat we door de UNFCCC erkend worden als een van de toonbeeldprojecten moedigt Guiyang aan om haar inzet en inspanningen voort te zetten en met ondernemingen en de burgermaatschappij nog eens twee of vier samenwerkingsverbanden aan te gaan voor het aanpakken van gemeenschappelijke wereldwijde uitdagingen.”

Doorbraak

LED-straatverlichting op zonne-energie levert duurzame verlichtingsoplossingen van hoge kwaliteit zonder netaansluiting voor afgelegen gebieden die geen toegang hebben tot een conventioneel elektriciteitsnet. Zij verlengt tegen betaalbare kosten de dag na zonsondergang, verhoogt het veiligheidsniveau op wegen en straten en maakt meer economische en sociale activiteiten mogelijk na het invallen van de schemering. De oplossing is ook waardevol voor zonovergoten steden rondom de evenaar. Die kunnen van de vele uren zonlicht profiteren om de capaciteit van hun conventionele elektriciteitsnet aan te vullen, en zo de groeiende zorgen aan te pakken over hun mogelijkheden om te voldoen aan de snel stijgende vraag naar energie.

Philips heeft onlangs haar zeer duurzame Solar Gen2-oplossing ontwikkeld, waarvan wordt gezegd dat het ’s werelds meest efficiënte en economische straatverlichtingsoplossing op zonne-energie per kilometer weg is. De sleutel tot de doorbraak ligt erin de nieuwe LED’s met hoge helderheid te combineren met unieke, gepatenteerde optieken en een intelligente regelaar die het hart van de oplossing vormt. Deze verzekert dat de maximale hoeveelheid energie wordt overgebracht van de zonnepanelen naar de accu’s. Ook verzekert hij dat het op en ontladen van de accu’s op een slimme manier gebeurt om de acculevensduur te maximaliseren. Verder kan hij indien nodig de lichtniveaus dimmen op basis van een zelflerende intelligentie en opgedane ervaringen.

De voordelen van LED-verlichting

Volgens de IEA (International Energy Agency) neemt verlichting op dit moment 19% van de wereldwijde elektriciteitsproductie voor haar rekening. Ongeveer tweederde deel van de huidige verlichting is gebaseerd op oudere, energieverspillende technologieën die voor 1970 zijn ontwikkeld. Een volledige overschakeling naar de nieuwste energiezuinige LED-verlichting in combinatie met slimme regel en beheersystemen zou in veel toepassingen een zeer significante energiebesparing van wel 80% opleveren. Wereldwijd zou de overschakeling naar LED’s het energieverbruik voor verlichting kunnen verlagen met 40%. Dat komt overeen met ongeveer 130 miljard euro per jaar aan bedrijfskosten en 670 miljoen ton kooldioxide-uitstoot, ofwel het productie-equivalent van ongeveer 640 middelgrote energiecentrales. In de meeste gevallen is die overschakeling zeer eenvoudig. Meer dan tweederde deel van de voordelen is te realiseren in de commerciële en industriële wereld.

Over het 1000 Villages Program van The Climate Group

Het doel van het 1000 Villages Program waarvoor The Climate Group het initiatief nam, is het verbeteren van de levens van landelijke inwoners door het inzetten van hernieuwbare energietechnologieën en het verbeteren van de kwaliteit van de infrastructuur. Het is een project dat vijf jaar duurt en gestart werd in augustus 2009. In de eerste twee jaren zijn er 400 demonstratiedorpen in China en in de drie jaren daarna nog eens 600 andere dorpen in China, India en Afrikaanse landen. Het project richt zich op het bijeenbrengen van alle belanghebbenden, waaronder overheden, technologieleveranciers, onderzoeksinstituten en relevante bureaus.

Meer informatie over het 1000 Villages Program is te vinden op: www.theclimategroup.org.cn en www.1000villages.org.

Over het UNFCCC ‘Momentum for Change Initiative’

Het ‘Momentum for Change Initiative’ is door het UNFCCC-secretariaat gestart om momentum te verkrijgen voor het zich ontwikkelende klimaatregiem door de zichtbaarheid te vergroten van succesvolle veranderings- en matigingsprojecten die klimaatverandering op aarde bestrijden en die de levenskwaliteit van de mensen die ervan profiteren meetbaar verbeteren, en die de potentie hebben van reproduceerbaarheid en schaalvergroting. Deze ‘Lighthouse Projects’ vormen bakens voor kansen en wijzen de weg naar het voldoen aan de doelstellingen van de Conventie. Onder het Momentum for Change Initiative creëert het secretariaat een reeks platforms voor het erkennen en aanmoedigen van zulke projecten. Het eerste platform van de reeks is tot stand gekomen in een partnerschap met de Bill & Melinda Gates Foundation en is gericht op succesvolle en effectieve privaat-publieke samenwerkingen, in het bijzonder als die ten goede komen aan de stedelijke bevolking in ontwikkelingslanden.

Meer informatie over het Momentum for Change Initiative, de start van het evenement en de andere geselecteerde projecten voor de lancering is te vinden op: unfccc.int/secretariat/momentum_for_change/items/6214.php

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Philips Lighting