Rijkswaterstaat geeft 10 jaar verkeersinformatie

In maart 2008 was het precies tien jaar geleden dat Rijkswaterstaat begon met de dagelijkse verkeersinformatie op radio, televisie en internet. Informatie waar dagelijks miljoenen mensen gebruik van maken.

De politie nam zo’n 25 jaar geleden het voortouw om de filemeldingen op de radio te laten voorlezen. Voor veel luisteraars werden filelezers als Jelles Bode en Rob van Rees bekende stemmen. Ruim tien jaar geleden besloot de politie om hiermee te stoppen, omdat zij filemeldingen niet als één van hun kerntaken zagen.

Verkeerscentrum Nederland

Om bij te dragen aan de doorstroming en veiligheid op de snelwegen nam Rijkswaterstaat de verkeersinformatie toen over. Dat gebeurde in eerste instantie samen met het Korps Landelijke Politie Diensten in het toenmalige Traffic Information Centre. Vanaf 2004 deed Rijkswaterstaat het zelfstandig in het eigen Verkeerscentrum Nederland (VCNL). Het VCNL is 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar in werking. Daardoor kan het verkeerscentrum 24 uur per dag informatie over files verwerken en leveren aan zo’n vijftien marktpartijen, als ANWB, VID en TomTom.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat