Reisadvies op maat langs de snelweg

Den Haag – ‘Is de file wel uw juiste keuze?’ staat deze en volgende week te lezen op billboards langs enkele filegevoelige snelwegen. Het bord is afkomstig van het Van A naar Beter promotieteam dat automobilisten langs filegevoelige snelwegen persoonlijk reisadvies geeft met behulp van de auto/ov-routeplanner van 9292.

Volgens de eerste ervaringen van het promotieteam blijkt het openbaar vervoer in veel gevallen een beter alternatief. De winst in reistijd varieert daarbij van 2 tot 51 minuten. In sommige gevallen blijkt de reistijd met de auto toch het kortst. De auto/ov-routeplanner laat ook zien wat de reistijd is als je een combinatie maakt van auto en openbaar vervoer via een P+R-plaats. Volgens het promotieteam geven veel reizigers de leaseauto als reden aan om – ondanks een soms kortere reistijd met OV – toch voor de auto én de file te kiezen.

De auto/ov-routeplanner op www.vananaarbeter.nl is de eerste in zijn soort die in één oogopslag de reistijden per auto (inclusief bekende files), openbaar vervoer en een combinatie daarvan vergelijkt. Doel van de promotieactie is reizigers ertoe aanzetten om telkens weer een bewuste keuze te maken tussen auto, openbaar vervoer of een combinatie daarvan. Dit draagt bij aan het verminderen van files en het slimmer benutten van de huidige infrastructuur op de weg of op het spoor.

Het Van A naar Beter promotieteam is nog tot en met 30 november 2007 actief tijdens de spits op parkeerplaatsen langs onder meer de A4 en de A27. De videofilm Nederland bereikbaar houden op de website van VenW geeft een indruk van de actie.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat