woonboten bodem dambreuk maastricht

Woonboten Maastricht zakken in slib vanwege laag waterpeil

Foto ter impressie. Een van de woonboten in het kanaal op donderdag 5 januari. Het waterpeil is sindsdien veranderd. ANP / Rob Engelaar

Het waterpeil in een waterloop aan de Stuwweg in Maastricht is zo ver gedaald dat een aantal woonboten gedeeltelijk of helemaal in het slib op de bodem is gezakt. Door het dichten van de tijdelijke nooddam stroomt er geen nieuw water in het kanaaltje, terwijl het water aan de andere kant weglekt via de kapotte overlaatdam. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat maandagavond laten weten.

Rijkswaterstaat wil daarom proberen het waterpeil in de waterloop zo snel mogelijk te herstellen om verdere schade aan de boten te voorkomen. Dat kan door de kapotte dam te herstellen, maar eerst moeten alle werkzaamheden aan de nooddam zijn afgerond. Hoewel deze nooddam op maandag al is gedicht, zijn er volgens Rijkswaterstaat wel nog wat afrondende werkzaamheden nodig.

Zodra die achter de rug zijn, wordt even verderop begonnen met het tijdelijk dichten van de kapotte overlaatdam, zodat er geen water meer weg kan lekken uit het nu ontstane bassin. “Als de kapotte dam weer is gerepareerd, kan de nooddam deels worden doorgestoken en stroomt het water weer binnen”, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat maandag in een toelichting.

Rijkswaterstaat had naar eigen zeggen wel geprobeerd om de kapotte dam eerst te repareren, maar dat lukte niet doordat er te veel stroming in het water zat en de omliggende grond te drassig is voor zwaar materieel. Afgelopen weekend hebben twee helikopters van de luchtmacht het gat grotendeels dichtgegooid, maar er bleef toch water weglekken.

De bewoners van de woonboten, die vorige week na het breken van de overlaatdam werden geëvacueerd, kunnen dinsdag even naar hun boot gaan om de schade op te nemen en wat spullen te pakken. Schade-experts van de verzekering bekijken dan hoe de boten veilig van de grond kunnen komen, zonder dat ze beschadigd raken.

Situatie tot nu toe

De overlaatdam die oorspronkelijk het water van het kanaaltje moest tegenhouden, spoelde afgelopen woensdag voor twee derde weg door de hevige stromingen van het hoge water. Daardoor raakte een woonboot op drift en botste de woonboot tegen een brug, die sindsdien op instorten staat. De aanpak van dit probleem is een latere zorg voor Rijkswaterstaat. Eerst moet de kapotte dam zodanig worden hersteld dat daar geen water meer weg kan lekken.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.