dambreuk maastricht herstel nooddam

Nooddam Maastricht maandagavond klaar, brug nog steeds op instorten

Een helikopter van Defensie vliegt over terwijl een graafmachine op zondag 7 januari aan de nooddam werkt. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat, Mourik en onderaannemers zijn naar verwachting op maandagavond klaar met de bouw van een tijdelijke nooddam in het kanaal langs de Stuwweg in Maastricht. De eerste werkzaamheden om het water onder controle te krijgen worden afgerond. Bij de nabijgelegen brug, die vorige week op instorten kwam te staan na een aanvaring met een woonboot, is de situatie onveranderd. Dat blijkt op maandag uit een rondvraag van Infrasite.

Met zware machines worden sinds dit weekend aan de weerszijden van het kanaal stenen geplaatst om een tijdelijke nooddam te vormen. Dat moet het water, dat vorige week woensdag versneld is gaan stromen na het bezwijken van de overlaatdam, onder controle krijgen, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De kapotte overlaatdam ligt op ongeveer 200 meter afstand van de nooddam. Helikopters van Defensie vlogen hier afgelopen weekend al tientallen keren over om netten met in totaal honderdduizenden kilo’s aan stenen in het water te plaatsen. “Het is een tijdelijke oplossing die het mogelijk maakt om de overlaatdam later te kunnen herstellen.” Het opvullen van de overlaatdam en de aanleg van de nooddam zijn beide bedoeld om het stromende water te reguleren.

Een ‘Chinookhelikopter’ van Defensie plaatst een zak met stenen in het gat van de bezweken overlaatdam, op ongeveer 200 meter afstand van de nooddam. Artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat (liveblog)

Defensie is klaar

Na het breken van de overlaatdam schakelde Rijkswaterstaat zowel Defensie als het bedrijf Mourik in om de situatie onder controle te krijgen. Defensie sprong naast de helikoptervluchten bij door een veerverbinding aan te leggen voor zwaar materieel. Daarmee kunnen Mourik en onderaannemers machines naar de overkant van het water krijgen, een gebied dat eerder door de stroming ontoegankelijk was.

Op maandagmiddag zijn er geen helikopters of militairen meer op de locatie aanwezig, zegt een woordvoerder van Defensie. Voor hen is het werk klaar. De bal ligt nu bij Rijkswaterstaat en de aannemers. Zij werken aan de nooddam die naar verwachting op maandagavond wordt afgerond.

Werkzaamheden voor de aanleg van de nooddam op maandagochtend. Artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Brug nog steeds op instorten

De nabijgelegen brug, die vorige week werd aangevaren door een met de stroming meegesleurde woonboot, staat op maandag nog steeds op instorten. Het gebied is afgezet en Rijkswaterstaat moet nog bepalen wanneer en hoe de brug wordt hersteld. “Het is allemaal heel snel gebeurd”, zegt een woordvoerder. “We moeten in fases bekijken hoe we het gaan aanpakken.” De beheerder heeft eerder al laten weten dat het herstel van de overlaatdam en de aanleg van de nooddam prioriteit krijgen boven het herstel van de brug.

De brug werd onder andere gebruikt door de bewoners van de woonboten die aangemeerd zijn langs de stuwweg. Tientallen bewoners van woonboten werden vorige week na het breken van de overlaatdam geëvacueerd.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Nooddam Maastricht maandagavond klaar, brug nog steeds op instorten | Infrasite
dambreuk maastricht herstel nooddam

Nooddam Maastricht maandagavond klaar, brug nog steeds op instorten

Een helikopter van Defensie vliegt over terwijl een graafmachine op zondag 7 januari aan de nooddam werkt. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat, Mourik en onderaannemers zijn naar verwachting op maandagavond klaar met de bouw van een tijdelijke nooddam in het kanaal langs de Stuwweg in Maastricht. De eerste werkzaamheden om het water onder controle te krijgen worden afgerond. Bij de nabijgelegen brug, die vorige week op instorten kwam te staan na een aanvaring met een woonboot, is de situatie onveranderd. Dat blijkt op maandag uit een rondvraag van Infrasite.

Met zware machines worden sinds dit weekend aan de weerszijden van het kanaal stenen geplaatst om een tijdelijke nooddam te vormen. Dat moet het water, dat vorige week woensdag versneld is gaan stromen na het bezwijken van de overlaatdam, onder controle krijgen, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De kapotte overlaatdam ligt op ongeveer 200 meter afstand van de nooddam. Helikopters van Defensie vlogen hier afgelopen weekend al tientallen keren over om netten met in totaal honderdduizenden kilo’s aan stenen in het water te plaatsen. “Het is een tijdelijke oplossing die het mogelijk maakt om de overlaatdam later te kunnen herstellen.” Het opvullen van de overlaatdam en de aanleg van de nooddam zijn beide bedoeld om het stromende water te reguleren.

Een ‘Chinookhelikopter’ van Defensie plaatst een zak met stenen in het gat van de bezweken overlaatdam, op ongeveer 200 meter afstand van de nooddam. Artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat (liveblog)

Defensie is klaar

Na het breken van de overlaatdam schakelde Rijkswaterstaat zowel Defensie als het bedrijf Mourik in om de situatie onder controle te krijgen. Defensie sprong naast de helikoptervluchten bij door een veerverbinding aan te leggen voor zwaar materieel. Daarmee kunnen Mourik en onderaannemers machines naar de overkant van het water krijgen, een gebied dat eerder door de stroming ontoegankelijk was.

Op maandagmiddag zijn er geen helikopters of militairen meer op de locatie aanwezig, zegt een woordvoerder van Defensie. Voor hen is het werk klaar. De bal ligt nu bij Rijkswaterstaat en de aannemers. Zij werken aan de nooddam die naar verwachting op maandagavond wordt afgerond.

Werkzaamheden voor de aanleg van de nooddam op maandagochtend. Artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Brug nog steeds op instorten

De nabijgelegen brug, die vorige week werd aangevaren door een met de stroming meegesleurde woonboot, staat op maandag nog steeds op instorten. Het gebied is afgezet en Rijkswaterstaat moet nog bepalen wanneer en hoe de brug wordt hersteld. “Het is allemaal heel snel gebeurd”, zegt een woordvoerder. “We moeten in fases bekijken hoe we het gaan aanpakken.” De beheerder heeft eerder al laten weten dat het herstel van de overlaatdam en de aanleg van de nooddam prioriteit krijgen boven het herstel van de brug.

De brug werd onder andere gebruikt door de bewoners van de woonboten die aangemeerd zijn langs de stuwweg. Tientallen bewoners van woonboten werden vorige week na het breken van de overlaatdam geëvacueerd.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.