inpakken lekdijk header 2
Waterschappen 'alert'

Sterke Lekdijk ingepakt met geogrid om hoogwaterschade te voorkomen

Medewerkers en een graafmachine brengen het materiaal aan op de dijk bij Lopik. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Het waterschap Stichtse Rijnlanden heeft een dijkdeel bij Lopik deze week ingepakt met kunststof. De 400 meter lange laag ‘geogrid’ moet voorkomen dat de bovenkant van het dijkdeel in de nacht van donderdag op vrijdag wegspoelt door verwacht hoogwater in de Nederrijn en Lek.              

Het dijkdeel kreeg in de afgelopen periode een nieuwe toplaag als onderdeel van het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk, legt het waterschap op zijn website uit. Omdat er vannacht hoogwater wordt verwacht en de grasmat bovenop de dijk nog niet overal tot bloei is gekomen, heeft het waterschap de dijk ingepakt met kunststof.

Het materiaal heet ‘Tensar TriAx TX190L-G geogrid’ en moet voorkomen dat de toplaag wegspoelt door het rivierwater, vertelt een woordvoerder op donderdag tegenover Infrasite. Naast dijken wordt het materiaal onder andere gebruikt om wegen te verstevigen, valt te lezen op de website van de fabrikant, het bedrijf Tensar.

Medewerkers en een graafmachine brengen het materiaal aan op de dijk bij Lopik. Artikel gaat verder na de afbeelding. © Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Maatregelen tegen regenval

Op ruim honderd kilometer afstand van Lopik werd vorige week nog een nieuw deel van de IJsseldijk bij Zutphen ingepakt door het waterschap Rijn en IJssel. In dit geval ging het om hoogwater op de IJssel. Het inpakken van dijken is een van de voorzorgsmaatregelen die de waterschappen nemen tegen de regenval van de afgelopen tijd. Een ander voorbeeld is het sluiten van sluizen en het openen van stuwen, zegt Rijkswaterstaat op donderdag op zijn website.

‘Extra alert’ door hoogwater

Rijkswaterstaat laat weten dat de waterschappen “extra alert” zijn door een combinatie van verhoogde waterstanden. “Zowel in de Rijn en het IJsselmeergebied staat het water hoog. Later op donderdag wordt er door harde wind ook hoogwater verwacht aan de kust. Los van elkaar komen deze situaties wel vaker voor, maar met name de combinatie maakt de situatie bijzonder en vraagt het van alle waterbeheerders in het land actie.”

Volgens de beheerder is er nergens sprake van overstromingsgevaar. “Dat komt omdat de waterschappen de laatste dagen veel acties in gang hebben gezet, waaronder het sluiten van sluizen en het openen van stuwen. Ook gaan vandaag een aantal keringen dicht vanwege de harde wind, zoals de Hollandsche IJsselkering, de Haringvlietsluizen en waarschijnlijk ook de Ramspolkering.”

“Alle rivieren, sloten, beken en meren zitten vanwege de neerslag de afgelopen weken al heel erg vol. Nu de druk vanaf zee toeneemt is de mogelijkheid om te spuien zeer beperkt. Om het water toch kwijt te kunnen mogen de gebieden die daarvoor bedoeld zijn vol gaan stromen, zoals de uiterwaarden en misschien ook het Reevediep.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Sterke Lekdijk ingepakt met geogrid om hoogwaterschade te voorkomen | Infrasite
inpakken lekdijk header 2
Waterschappen 'alert'

Sterke Lekdijk ingepakt met geogrid om hoogwaterschade te voorkomen

Medewerkers en een graafmachine brengen het materiaal aan op de dijk bij Lopik. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Het waterschap Stichtse Rijnlanden heeft een dijkdeel bij Lopik deze week ingepakt met kunststof. De 400 meter lange laag ‘geogrid’ moet voorkomen dat de bovenkant van het dijkdeel in de nacht van donderdag op vrijdag wegspoelt door verwacht hoogwater in de Nederrijn en Lek.              

Het dijkdeel kreeg in de afgelopen periode een nieuwe toplaag als onderdeel van het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk, legt het waterschap op zijn website uit. Omdat er vannacht hoogwater wordt verwacht en de grasmat bovenop de dijk nog niet overal tot bloei is gekomen, heeft het waterschap de dijk ingepakt met kunststof.

Het materiaal heet ‘Tensar TriAx TX190L-G geogrid’ en moet voorkomen dat de toplaag wegspoelt door het rivierwater, vertelt een woordvoerder op donderdag tegenover Infrasite. Naast dijken wordt het materiaal onder andere gebruikt om wegen te verstevigen, valt te lezen op de website van de fabrikant, het bedrijf Tensar.

Medewerkers en een graafmachine brengen het materiaal aan op de dijk bij Lopik. Artikel gaat verder na de afbeelding. © Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Maatregelen tegen regenval

Op ruim honderd kilometer afstand van Lopik werd vorige week nog een nieuw deel van de IJsseldijk bij Zutphen ingepakt door het waterschap Rijn en IJssel. In dit geval ging het om hoogwater op de IJssel. Het inpakken van dijken is een van de voorzorgsmaatregelen die de waterschappen nemen tegen de regenval van de afgelopen tijd. Een ander voorbeeld is het sluiten van sluizen en het openen van stuwen, zegt Rijkswaterstaat op donderdag op zijn website.

‘Extra alert’ door hoogwater

Rijkswaterstaat laat weten dat de waterschappen “extra alert” zijn door een combinatie van verhoogde waterstanden. “Zowel in de Rijn en het IJsselmeergebied staat het water hoog. Later op donderdag wordt er door harde wind ook hoogwater verwacht aan de kust. Los van elkaar komen deze situaties wel vaker voor, maar met name de combinatie maakt de situatie bijzonder en vraagt het van alle waterbeheerders in het land actie.”

Volgens de beheerder is er nergens sprake van overstromingsgevaar. “Dat komt omdat de waterschappen de laatste dagen veel acties in gang hebben gezet, waaronder het sluiten van sluizen en het openen van stuwen. Ook gaan vandaag een aantal keringen dicht vanwege de harde wind, zoals de Hollandsche IJsselkering, de Haringvlietsluizen en waarschijnlijk ook de Ramspolkering.”

“Alle rivieren, sloten, beken en meren zitten vanwege de neerslag de afgelopen weken al heel erg vol. Nu de druk vanaf zee toeneemt is de mogelijkheid om te spuien zeer beperkt. Om het water toch kwijt te kunnen mogen de gebieden die daarvoor bedoeld zijn vol gaan stromen, zoals de uiterwaarden en misschien ook het Reevediep.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.