‘Overstromingen door regenval vanaf begin december voorbij’

ondergelopen uiterwaarden overstromingen nederland (1)
Een ondergelopen uiterwaarde bij de Waalbrug in Nijmegen op 20 november. "Hoewel het water in de Waal slechts licht is verhoogd levert het mooie plaatjes op", aldus de fotograaf. ANP / Hollandse Hoogte / Flip Franssen

In de eerste week van december worden er geen overstromingen meer voorzien door de regenval, meldt het ANP. Rijkswaterstaat verwacht dat de uiterwaarden en lage kades die langs de grote rivieren in Nederland zijn overgelopen, volgende maand weer zullen droogvallen. 

De Rijn bereikt op dinsdagavond 21 november een topstand. Net achter de grens met Duitsland stroomt met verloop van de dag 4,6 miljoen liter water per seconde Nederland binnen. Volgens een waterbeheerder van waterschap Rijn en IJssel is dat veel, maar niet alarmerend. De dijken langs de rivieren kunnen tegenwoordig wel drie of vier keer zoveel water per seconde aan.

Het gebeurt niet vaak dat dergelijke hoge waterstanden zich al in november voordoen. Vaker gaat de waterstand rond de kerstdagen omhoog. Momenteel is het in veel gebieden in Nederland relatief nat door de regenval. Met name in Noord-Holland en het noorden van het land draaien alle gemalen volop om wateroverlast tegen te gaan en landerijen droog te malen. Dijken en keringen zijn doorweekt en worden scherp in de gaten gehouden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.