Groene oevers

Rotterdamse rioolbuizen krijgen nieuw leven in langsdam

langsdam riool rotterdam
Delen van oude Rotterdamse rioolbuizen langs de oever van Landtong Rozenburg. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat legt bij Rozenburg een dam aan van gebruikte rioolbuizen uit Rotterdam. Deze stad vervangt het rioleringssysteem. De buizen en putten komen na een schoonmaakbeurt in de Nieuwe Waterweg te liggen. Gewoonlijk worden dammen in de rivier van stortsteen gemaakt, maar deze variant is duurzamer, aldus Rijkswaterstaat.

Tussen de Maeslantkering en Rozenburg verschijnt een zogenoemde langsdam over een lengte van vier kilometer. Een langsdam loopt parallel aan de oever. Tussen de dam en de oever ontstaat zo een gebied met weinig stroming en veel minder golfslag, waarin het waterleven goed kan gedijen. Langsdammen zijn uitgeprobeerd in de Waal en bleken daar succesvol.

Rijkswaterstaat denkt dat rioolbuizen met hun ongelijke vormen en gaten heel aantrekkelijk zijn voor mossels, vissen en waterplanten. Die kunnen in de buizen schuilen en rusten. Dat geeft ze energie om daarna verder landinwaarts te trekken, waardoor de waterkwaliteit en de ecologie in een groot gebied verbetert. De rioolbuizen worden met een vrachtschip naar de plaats van bestemming gebracht.

Groene oevers

Het initiatief is onderdeel van ‘de Groene Poort’, een samenwerking van Rijkswaterstaat, het havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds. De partijen werken sinds 2013 aan duurzame oevers langs de Nieuwe Waterweg en het Scheur.

Naast langsdammen legt de coalitie zogeheten proeftuinen aan, waarbij gebaggerd zand en slip in kribvakken wordt gespoten om natuurlijke oevers te creëren. Eind 2022 brachten Rijkswaterstaat en partners vier scheepsladingen zand en slip aan in de Nieuwe Waterweg bij de landtong Rozenburg. Baggerbedrijf de Vries & van de Wiel droeg een steentje bij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie

Bron: ANP