Baggeren Boskalis

‘Duurzaamheid in waterbouw moet beloond worden’

Rijkswaterstaat

De waterbouwsector is druk bezig met verduurzamen, maar de hulp van de overheid is daarbij onmisbaar. Zo is er een uniform transitiepad voor de lange termijn nodig en zou duurzaamheid in aanbestedingen beloond moeten worden. Dat zijn enkele van de zaken waarvoor de Vereniging van Waterbouwers (VvW) pleit richting kabinet en Tweede Kamer.

Volgens de brancheorganisatie zijn er nu veel losse overheidsinitatieven voor duurzaamheid. Dat zorgt voor versnippering en het ontbreken van een lange termijnperspectief. Daarom moet er in overleg met de markt en opdrachtgevers een gezamenlijk transitieplan voor de lange termijn komen waar iedereen zich ook aan houdt, vindt de VvW.

Niet gunnen op laagste prijs

Een ander belangrijk punt is het belonen van verduurzaming. Dat proces kost namelijk geld en bedrijven willen die investeringen kunnen terugverdienen. Dat perspectief kan er komen door aanbestedingen realistisch uit te vragen, waarbij de beloning er mede in zit dat er niet op de laagste prijs wordt gegund. Tenders moeten wat de VvW betreft zo in elkaar zitten dat ze verduurzaming in gang zetten, in een tempo waarbij MKB-bedrijven kunnen aanhaken. Duurzaamheidseisen moeten wat de sectorvereniging betreft gehandhaafd en opgelegd worden door alle opdrachtgevers.

Aanleg van infrastructuur

“Naast schoner materieel dient ook de aanleg van infrastructuur onderdeel te zijn van het overheidsbeleid”, vindt de Vereniging van Waterbouwers. Die infrastructuur moet bovendien geschikt te zijn voor de a-typische vloot in de waterbouw en de bijbehorende werkzaamheden. Tot slot moet er ook naar de financiele kant worden gekeken: verduurzamen kost geld, maar bedrijven zullen door PFAS, stikstof en corona eerder geneigd zijn te bezuinigen. Duidelijke afspraken op internationaal niveau moeten voorkomen dat investeren in duurzaamheid voor waterbouwers gepaard gaat met lastenverzwaringen, aldus de VvW.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

‘Duurzaamheid in waterbouw moet beloond worden’ | Infrasite
Baggeren Boskalis

‘Duurzaamheid in waterbouw moet beloond worden’

Rijkswaterstaat

De waterbouwsector is druk bezig met verduurzamen, maar de hulp van de overheid is daarbij onmisbaar. Zo is er een uniform transitiepad voor de lange termijn nodig en zou duurzaamheid in aanbestedingen beloond moeten worden. Dat zijn enkele van de zaken waarvoor de Vereniging van Waterbouwers (VvW) pleit richting kabinet en Tweede Kamer.

Volgens de brancheorganisatie zijn er nu veel losse overheidsinitatieven voor duurzaamheid. Dat zorgt voor versnippering en het ontbreken van een lange termijnperspectief. Daarom moet er in overleg met de markt en opdrachtgevers een gezamenlijk transitieplan voor de lange termijn komen waar iedereen zich ook aan houdt, vindt de VvW.

Niet gunnen op laagste prijs

Een ander belangrijk punt is het belonen van verduurzaming. Dat proces kost namelijk geld en bedrijven willen die investeringen kunnen terugverdienen. Dat perspectief kan er komen door aanbestedingen realistisch uit te vragen, waarbij de beloning er mede in zit dat er niet op de laagste prijs wordt gegund. Tenders moeten wat de VvW betreft zo in elkaar zitten dat ze verduurzaming in gang zetten, in een tempo waarbij MKB-bedrijven kunnen aanhaken. Duurzaamheidseisen moeten wat de sectorvereniging betreft gehandhaafd en opgelegd worden door alle opdrachtgevers.

Aanleg van infrastructuur

“Naast schoner materieel dient ook de aanleg van infrastructuur onderdeel te zijn van het overheidsbeleid”, vindt de Vereniging van Waterbouwers. Die infrastructuur moet bovendien geschikt te zijn voor de a-typische vloot in de waterbouw en de bijbehorende werkzaamheden. Tot slot moet er ook naar de financiele kant worden gekeken: verduurzamen kost geld, maar bedrijven zullen door PFAS, stikstof en corona eerder geneigd zijn te bezuinigen. Duidelijke afspraken op internationaal niveau moeten voorkomen dat investeren in duurzaamheid voor waterbouwers gepaard gaat met lastenverzwaringen, aldus de VvW.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam