Maritieme sector in de spotlights tijdens de Maritime Week

Maritiem Nederland zet zichzelf de komende week in de spotlights gedurende de Maritime Week. Het thema van de week is dan ook ‘Ervaar de Toekomst’. Daarmee zoekt de sector de balans tussen het tonen van haar innovatief vermogen en aandacht voor de uitdagingen voor een gezonde toekomst. Hoogtepunt van de week is het ‘Maritime Awards Gala’ waar dé vijf nationale Awards voor innovatie binnen de sector worden uitgereikt. Dit gala wordt maandag 31 oktober 2016 geopend door de minister-president.

De week bestaat uit diverse activiteiten en open dagen, die over het hele land zijn verspreid. Hieronder treft een een aantal van deze activiteiten:

Het begint op zaterdag 29 oktober 2016 met een open dag van het kennisinstituut MARIN in Wageningen, dat onderzoek doet naar mogelijkheden om objecten in de maritieme sector schoner, slimmer en veiliger te maken. Vervolgens vindt op maandag 31 oktober in Studio 21 in Hilversum het Maritime Awards Gala plaats. Na de opening door de minister-president, worden hier dé prijzen voor innovatie binnen de maritieme sector uitgereikt.

Op dinsdag 1 november spreken Schout-bij-Nacht Rob Kramer (Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten), Jan Bert Schutrops (President Vopak Nederland) en Jan Gardeitchik (Hoofd Havenmeesterbeleid, Havenbedrijf Rotterdam) in Rotterdam tijdens de STC & YoungShip masterclass over de kwetsbare balans tussen vrije handel en veilige en open handelsroutes. Op woensdag 2 november staan de schijnwerpers op het Loodswezen in Rotterdam. Gedurende deze dag wordt aandacht gevraagd voor het werk van de vele loodsen die ervoor zorgen dat de scheepvaart veilig op haar plaats van bestemming komt in de verschillende havens van Nederland.

Op donderdag 3 november vindt de Maritime Innovation Experience plaats in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Dit is de plaats voor ontmoetingen, inspiratie en kennisuitwisseling tussen maritiem-technische bedrijven en studenten. Op de bedrijvenmarkt maak je op een laagdrempelige manier kennis met bedrijven en innovaties in de maritieme sector. Naast deze bijeenkomst vindt het Havendebat in Amsterdam plaats.

Op vrijdag 4 november is in Harlingen de officiële opening van de Full Mission Binnenvaartsimulator, momenteel de meest geavanceerde binnenvaartsimulator ter wereld. De simulator zal in eerste plaats beschikbaar zijn voor onderwijs aan leerlingen en studenten van de Maritieme Academie Holland, maar kan ook ingezet worden voor bedrijfstrainingen of voor opdrachten vanuit de overheid. Diezelfde dag wordt ook de volledig gemoderniseerde voorlichtingscampagne ‘Zeebenen in de klas’ gelanceerd. Deze campagne is bedoeld om interesse voor het zeevarende beroep te creëren bij leerlingen van groep 7 en 8.

Tijdens de week worden de deelnemers en bezoekers aangemoedigd om zo veel mogelijk verhalen via sociale media te delen met gebruikmaking van #MW2016. De jongerenambassadeurs van de maritieme sector, de ‘Young Maritime Representatives’, reizen hiertoe de diverse evenementen af om live verslag te doen via sociale media. Hun verhalen zijn te volgen via deze facebookpagina Voor het hele programma van de week kunt u hier terecht.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nederland Maritiem Land