Spitsstroken in het oosten van het land beperkt open

De spitsstroken in het oosten van het land zijn vanaf vandaag 2 juni 2008 maar beperkt open. Op dit moment is er een storing in een van de regionale verkeerscentra van Rijkswaterstaat. Het gaat om de regionale centrale in Wolfheze. De storing is veroorzaakt door brand wat mogelijk het gevolg is van een blikseminslag. Rijkswaterstaat neemt extra maatregelen om de belangrijkste spitsstroken wel open te stellen maar de spitsstroken op de A50 tussen Beekbergen en Waterberg blijven dicht.

Weggebruikers kunnen een geopende spitsstrook herkennen aan de groene pijl op het bord boven de rijstrook. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers die in het oosten van het land rijden, rekening te houden met een langere reistijd en indien mogelijk buiten de spits te reizen. Mede vanwege de staking van het streekvervoer, wordt er een drukkere ochtendspits verwacht dan normaal. De file informatie via bijvoorbeeld radio of internet werkt normaal. Voor de spitsstroken in de rest van Nederland gelden de normale openingstijden. Hoe lang de storing en de gevolgen daarvan aanhouden, is op dit moment niet bekend. Rijkswaterstaat is op dit moment druk doende de problemen op te lossen.

Openstelling spitsstroken

Voor de verschillende spitsstroken gelden de volgende openingstijden:

* spitsstrook A1 Hoevelaken – Barneveld 15.00 tot 19.00 uur

* spitsstrook A50 Ewijk – Valburg 6.00 tot 9.30 uur

* spitsstrook A50 Heteren – Valburg 15.00 tot 19.00 uur

* spitsstrook A1 Deventer – Apeldoorn vanaf de ochtendspits en blijft dan permanent open

* spitsstrook A1 Apeldoorn – Deventer vanaf de avondspits en blijft dan permanent open

* spitsstrook A28 Zwolle richting knooppunt Hattemerbroek vanaf de ochtendspits en blijft dan permanent open

* spitsstrook A28 Zwolle richting knooppunt Lankhorst vanaf de avondspits en blijft dan permanent open

De laatste vier spitsstroken worden vanwege de storing tijdelijk permanent opengesteld. Reden hiervoor is dat bij deze spitsstroken altijd een vluchtstrook beschikbaar is en het minder handelingen kost vanuit de verkeerscentrale om de spitsstrook te openen cq te sluiten. Tijdens de spits rijden er extra weginspecteurs om de situatie in de gaten te houden, daarbij ondersteund door politie.

Gevolgen storing

Door de storing werken de camera’s niet die Rijkswaterstaat gebruikt voor de veiligheid en doorstroming op de wegen. Daarnaast werken niet alle informatieborden boven en langs de weg. Hiervoor gebruikt Rijkswaterstaat mobiele borden om weggebruikers te informeren.

Blikseminslag

Zaterdagavond, kort na middernacht, is er een blikseminslag geweest. Tegen 05.00 uur is er brand ontstaan in de technische ruimte waarbij er delen uitgebrand zijn en andere beschadigd door roet. Dit heeft de storing veroorzaakt.

Op dit moment rijden weginspecteurs van Rijkswaterstaat over de wegen om de situatie goed in de gaten te houden. Rijkswaterstaat is op dit moment druk doende de problemen op te lossen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Verkeerscentrum Nederland (VCNL)