Minister Schultz wil Nederlanders bewust maken gevaren van overstroming

Zestig procent van Nederland kan overstromen. Met de nieuwe app ‘Overstroom ik?’ is op postcodeniveau te zien hoe hoog het water komt bij een grote overstroming. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bij de lancering van de app: "Ik vind dat mensen moeten weten hoe hoog het water bij hen kan komen. En wat ze dan het beste kunnen doen." Op de website www.overstroomik.nl staat wat je kunt doen bij een grote overstroming: zoek je in de buurt een veilige plek of vlucht je?

Nederland is goed beschermd tegen overstromingen, maar blijft kwetsbaar. De zeespiegel stijgt, het klimaat verandert en het weer wordt extremer. Er moet dus hard gewerkt om ons land te beschermen tegen water uit de zee, rivieren en grote meren.

Er is ook veel te beschermen: 9 miljoen mensen en het hart van onze economie. Een gegeven is dat we de natuur niet kunnen beheersen. Het kan een keer misgaan. Dat kan over 100 jaar zijn of morgen. De gevolgen van een grote overstroming zijn ingrijpend.

De minister vindt het belangrijk dat mensen bewust zijn van de gevolgen van een overstroming. ‘Ik heb in Vietnam en Indonesië gezien wat de verwoestende kracht van water is. Wegen, spoorlijnen en de elektriciteitsvoorziening functioneren niet meer en ontwrichten de economie en het leven van de mensen. We hebben daar geen idee van. Wij exporteren onze kennis over preventie en waterwerken, van de Amerikanen kunnen we leren hoe we mensen moeten bewust maken van risico’s en wat mensen kunnen doen."

Rijkswaterstaat en de veiligheidsregio’s zullen de boodschap in de komende periode verder verspreiden. Deze boodschap sluit aan op de nieuwe publiekscommunicatie ‘Ons Water’, waarmee het ministerie van IenM, Rijkswaterstaat, de waterschappen, de provincies, veiligheidsregio’s, de gemeenten en de waterbedrijven mensen bewuster willen maken van het water als vriend en als vijand.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)