Weer internationale prijs voor station Arnhem Centraal

ProRail is trots: Station Arnhem Centraal mag weer een internationale prijs ophalen! Vanmiddag 27 oktober 2016 lekte uit dat The European Concrete Award 2016 28 oktober wordt uitgereikt aan dit bijzondere gebouw.

Europese betonprijs
Na het winnen van de nationale Betonprijs in 2015 heeft de Openbaar Vervoer (OV) terminal van station Arnhem Centraal (zeg maar de stationshal) nu ook de Europese versie gewonnen! De OV terminal, ontworpen door architect Ben van Berkel van UNStudio is deels uit beton, deels uit scheepsstaal opgetrokken en heeft in de categorie Building 13 genomineerde projecten achter zich gelaten. Eerder won het gebouw o.a. al de A+Award.

Unaniem gekozen
De projecten werden op de volgende criteria beoordeeld: ontwerp, bouw, visuele verschijning en harmonie van de structuur met de omgeving, benutting van de eigenschappen van beton in het ontwerp en innovatieve gebruik van beton in samenstelling, structuur of vorm en afwerking. De internationale jury van de ECSN (European Concrete Societies Network) bestaande uit leden uit Oostenrijk, België, Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk koos unaniem voor Arnhem, En daar zijn we trots op! Het project voldeed het beste aan alle genoemde criteria.

Bouwcombinatie
Arnhem is in opdracht van ProRail en gemeente gebouwd door bouwcombinatie Ballast Nedam-BAM (BCOVTA) en een groot aantal onderaannemers. Een van die onderaannemers is mbX B.V. uit Bergen op Zoom, die heeft in nauwe samenwerking met Sorba Projects uit Winterswijk, de bouwcombinatie en architect de betonnen dakplaten ontwikkeld. Elke dakplaat is uniek en de puzzel van de alle platen vormt het prachtige dak van de OV terminal van Utrecht Centraal. Het project is eerder ingediend voor de nationale Betonprijs en het project is door de Betonvereniging voorgedragen voor de Europese prijs. Morgen, 28 oktober, haalt een delegatie van mbX, Sorba Projects, BCOVTA en UNStudio op de Italiaanse Betondag de prijs op in Rome.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail