Liggers voor brug bij Dronten voor Hanzelijn

Gouda – Voor de Hanzelijn, de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle, worden vele kunstwerken gebouwd. De Combinatie Hanzelijn NL (BAM Civiel/ BAM Wegen/Van Oord Nederland), die verantwoordelijk is voor het deeltraject tussen Lelystad en het Drontermeer (‘Nieuwe Land’), plaatst momenteel liggers voor de brug over de Lage Vaart bij Dronten. ProRail is de opdrachtgever van de Hanzelijn, die in 2012 gereed zal zijn.

De contouren van de spoorbaan in de gemeente Dronten zijn al goed zichtbaar. Er is tot nu toe circa 1.700.000 m3 zand vanuit het IJsselmeer opgebaggerd en in de baan verwerkt.

Het architectonische ontwerp van de spoorbrug over de Lage Vaart is gemaakt door BAM Advies & Engineering. Direct naast de brug realiseert de combinatie ook een verkeersbrug voor de gemeente Dronten.

Het contract Nieuwe Land betreft het ontwerp en de realisatie van de onderbouw (aardebaan, kunstwerken, waterhuishouding en wegaanpassingen) tussen Lelystad via Dronten tot de tunnel Drontermeer. Het tracé is 25 kilometer lang en er worden veertig grote kunstwerken aangelegd: bruggen, tunnels, viaducten en duikers. Het project omvat onder meer de kruising van de Hanzelijn met de A6, de aanpassing van de aansluiting A6/Lelystad-Noord en de ruwbouw van het nieuwe station te Dronten. Verder wordt een aantal kunstwerken gerealiseerd, ter voorbereiding op de toekomstige N23.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: BAM Civiel bv