Vervoer HSL vertraagd

Den Haag – Het commerciële vervoer op de HSL-Zuid is vertraagd. Ook zal pas in een later stadium 300 kilometer per uur op de nieuwe spoorlijn worden gereden. Dat heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat dinsdag 19 december 2006 in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Hoewel de bouwwerkzaamheden van de lijn vrijwel gereed zijn, kost het opwaarderen van het beveiligingssysteem naar de nieuwe Europese standaard meer tijd dan gedacht. Vanaf februari 2008 is de beveiliging gereed om met 300 kilometer per uur de grens over te gaan. Doordat de vervoerder HSA dan nog zes maanden nodig heeft om het materieel te testen, zal de lijn vanaf augustus 2007 voor deze snelheid volledig beschikbaar zijn. Om alle processen goed af te kunnen ronden is vervolgens nog twee maanden marge ingebouwd. De nieuwe startdatum is daarom vooralsnog vastgesteld op 1 oktober 2008.

Al eerder was bekend dat door gebrek aan snel materieel pas later zou worden begonnen met het rijden met hoge snelheid. Om die reden heeft de vervoerder ander materieel beschikbaar voor het tijdelijk rijden met 160 kilometer per uur. Ook de start hiermee is vertraagd. In plaats van juli 2007 start het commerciële vervoer in december 2007. De vervoerder heeft namelijk aangegeven, gezien de problemen met Randstadrail, ook dit materieel eerst uitgebreid te willen testen.

Meer informatie
br.3542 Vertraging HSL-Zuid. Kamerstuk | 2006-12-19 |

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat