10 miljoen euro voor behoud vakkrachten in bouw en infra

proefvak duurzaam asfalt BAM A12, foto: BAM

Werkgevers, vakbonden en overheid maken samen werk van het behouden van vakmensen voor bouw en infra. Hun gezamenlijke stimuleringsprogramma met een waarde van 10 miljoen euro loopt tot en met 2022.

Het gaat om het behouden van personeel dat al in de sector werkt én het zoeken naar nieuwe mensen. Ondanks de coronacrisis blijft de behoefte aan personeel groot, gezien de opgaven in de woningbouw, de mobiliteit en de energietransitie. Zorgen dat er voldoende mensen zijn om die taken uit te voeren kan alleen door samen te werken, stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “We delen de verantwoordelijkheid voor voldoende en bekwame mensen in onze sector met werknemersorganisaties en overheid. Daarom ben ik blij dat we met hen de handen ineen slaan in dit stimuleringsprogramma, zodat we samen het verschil kunnen maken.”

‘Blijven investeren in mensen’

Alle partijen hebben tijdens de economische crisis van een paar jaar gleden gezien hoe het niet moet volgens vakbondsbestuurder Hans Crombeen namens FNV Bouw en Wonen en CNV Vakmensen. “De vorige crisis heeft ons geleerd dat we moeten blijven investeren in mensen en daarmee het behoud van banen. Duizenden geschoolde medewerkers hebben tijdens de vorige crisis de sector noodgedwongen verlaten. Die fout moet niet opnieuw worden gemaakt. Met dit stimuleringsprogramma zijn we op de goede weg.”

Het programma voor het behoud van vakkrachten heeft een aantal pijlers, zoals het aantrekken van nieuwe medewerkers (jongeren en zij-instromers), opleidingen digitaal en op maat bieden, inventariseren over welke vaardigheden alle medewerkers beschikken en de vakkennis over duurzaamheid vergroten.

Omscholen

Bouwend Nederland heeft in het verleden al ervaring opgedaan met het omscholen van onder meer boventallig bankpersoneel tot UTA-medewerker. Dat initiatief kan volgens de sociale partners verbreed worden naar andere sectoren, zoals de horeca die zwaar getroffen is door de coronacrisis.

Het stimuleringsprogramma is een initiatief van de cao-partijen Bouw & Infra: Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, Vereniging van Waterbouwers, NVB vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

10 miljoen euro voor behoud vakkrachten in bouw en infra | Infrasite

10 miljoen euro voor behoud vakkrachten in bouw en infra

proefvak duurzaam asfalt BAM A12, foto: BAM

Werkgevers, vakbonden en overheid maken samen werk van het behouden van vakmensen voor bouw en infra. Hun gezamenlijke stimuleringsprogramma met een waarde van 10 miljoen euro loopt tot en met 2022.

Het gaat om het behouden van personeel dat al in de sector werkt én het zoeken naar nieuwe mensen. Ondanks de coronacrisis blijft de behoefte aan personeel groot, gezien de opgaven in de woningbouw, de mobiliteit en de energietransitie. Zorgen dat er voldoende mensen zijn om die taken uit te voeren kan alleen door samen te werken, stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “We delen de verantwoordelijkheid voor voldoende en bekwame mensen in onze sector met werknemersorganisaties en overheid. Daarom ben ik blij dat we met hen de handen ineen slaan in dit stimuleringsprogramma, zodat we samen het verschil kunnen maken.”

‘Blijven investeren in mensen’

Alle partijen hebben tijdens de economische crisis van een paar jaar gleden gezien hoe het niet moet volgens vakbondsbestuurder Hans Crombeen namens FNV Bouw en Wonen en CNV Vakmensen. “De vorige crisis heeft ons geleerd dat we moeten blijven investeren in mensen en daarmee het behoud van banen. Duizenden geschoolde medewerkers hebben tijdens de vorige crisis de sector noodgedwongen verlaten. Die fout moet niet opnieuw worden gemaakt. Met dit stimuleringsprogramma zijn we op de goede weg.”

Het programma voor het behoud van vakkrachten heeft een aantal pijlers, zoals het aantrekken van nieuwe medewerkers (jongeren en zij-instromers), opleidingen digitaal en op maat bieden, inventariseren over welke vaardigheden alle medewerkers beschikken en de vakkennis over duurzaamheid vergroten.

Omscholen

Bouwend Nederland heeft in het verleden al ervaring opgedaan met het omscholen van onder meer boventallig bankpersoneel tot UTA-medewerker. Dat initiatief kan volgens de sociale partners verbreed worden naar andere sectoren, zoals de horeca die zwaar getroffen is door de coronacrisis.

Het stimuleringsprogramma is een initiatief van de cao-partijen Bouw & Infra: Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, Vereniging van Waterbouwers, NVB vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite