Werkzaamheden station Den Bosch

Gezamenlijke website over zwaarwerkregeling

Foto: Yvonne Ton / ProMedia

De cao-partijen Bouw & Infra hebben gezamenlijk een website opgezet over de zogeheten zwaarwerkregeling, die mogelijk maakt dat bouwplaatsmedewerkers al vóór hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen stoppen met werken. De site biedt toelichting voor zowel werkgevers als werknemers.

De zwaarwerkregeling, die vanaf 1 januari 2021 gaat gelden, is onderdeel van de cao-afspraken Bouw & Infra. Afgelopen zomer is er een akkoord bereikt over de cao. Daarin is niet alleen afgesproken dat de lonen met 2 procent omhoog gaan, maar ook dat bouwplaatsmedewerkers die de laatste periode in hun loopbaan minstens twintig jaar onder de cao Bouw & Infra hebben gewerkt maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen stoppen.  Ze krijgen dan als ze fulltime hebben gewerkt jaarlijks 21.200 euro bruto per volledig jaar dat ze eerder stoppen.

Aanvulling

De regeling wordt betaald vanuit de collectieve werkgeverspremie aan het Aanvullingsfonds Bouw & Infra en is daar ook ondergebracht. APG gaat de regeling uitvoeren. Het bedrag dat de werknemers krijgen als ze gebruik maken van de regeling is bedoeld als aanvulling. Ze kunnen er daarnaast voor kiezen om hun pensioen naar voren te halen. De regeling in de cao Bouw & Infra geldt voor vijf jaar. De bonden willen uiteindelijk bereiken dat medewerkers na 45 dienstjaren met pensioen kunnen.

Op de website kunnen werkgevers en werknemers terugvinden wat de voorwaarden zijn om gebruik te maken van de regeling en hoe het zit met het aanvragen ervan. Het is een initiatief van de cao-partijen Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Vereniging voor Ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB), Vereniging van Waterbouwers, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Gezamenlijke website over zwaarwerkregeling | Infrasite
Werkzaamheden station Den Bosch

Gezamenlijke website over zwaarwerkregeling

Foto: Yvonne Ton / ProMedia

De cao-partijen Bouw & Infra hebben gezamenlijk een website opgezet over de zogeheten zwaarwerkregeling, die mogelijk maakt dat bouwplaatsmedewerkers al vóór hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen stoppen met werken. De site biedt toelichting voor zowel werkgevers als werknemers.

De zwaarwerkregeling, die vanaf 1 januari 2021 gaat gelden, is onderdeel van de cao-afspraken Bouw & Infra. Afgelopen zomer is er een akkoord bereikt over de cao. Daarin is niet alleen afgesproken dat de lonen met 2 procent omhoog gaan, maar ook dat bouwplaatsmedewerkers die de laatste periode in hun loopbaan minstens twintig jaar onder de cao Bouw & Infra hebben gewerkt maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen stoppen.  Ze krijgen dan als ze fulltime hebben gewerkt jaarlijks 21.200 euro bruto per volledig jaar dat ze eerder stoppen.

Aanvulling

De regeling wordt betaald vanuit de collectieve werkgeverspremie aan het Aanvullingsfonds Bouw & Infra en is daar ook ondergebracht. APG gaat de regeling uitvoeren. Het bedrag dat de werknemers krijgen als ze gebruik maken van de regeling is bedoeld als aanvulling. Ze kunnen er daarnaast voor kiezen om hun pensioen naar voren te halen. De regeling in de cao Bouw & Infra geldt voor vijf jaar. De bonden willen uiteindelijk bereiken dat medewerkers na 45 dienstjaren met pensioen kunnen.

Op de website kunnen werkgevers en werknemers terugvinden wat de voorwaarden zijn om gebruik te maken van de regeling en hoe het zit met het aanvragen ervan. Het is een initiatief van de cao-partijen Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Vereniging voor Ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB), Vereniging van Waterbouwers, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite