Klacht bij NMa over Beneluxtrein

Amersfoort – Reizigersvereniging ROVER dient op 19 maart 2007 bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht in over het de aanstaande opheffing van de Intercity van de Randstad via Dordrecht en Roosendaal naar Brussel (de ‘Beneluxtrein’). ROVER vindt dat NS zijn economische machtspositie misbruikt, omdat het bedrijf bijna alle aandelen bezit van het bedrijf dat de hogesnelheidslijn gaat exploiteren. De reiziger is de dupe: geen keuzevrijheid meer.
Handhaving van een ‘gewone’ Intercity zou reizigers tussen Nederland en België de vrije keuze laten tussen deze Intercity, met hetzelfde prijs- en kwaliteitsniveau als het conventionele spoorvervoer, en de hogesnelheidstrein, die zich hiervan onderscheidt in prijs, snelheid, stopplaatsen en (in het internationaal vervoer) reserveringsplicht.

Dat de NS aankoerst op het schrappen van de Intercity-treindienst Amsterdam – Brussel, blijkt onder meer uit de plannen voor het dienstregelingontwerp 2007-2009. Al vanaf december 2007 wil de NS de Intercitydienst Amsterdam – Brussel verleggen naar de HSL-Zuid. De ‘Benelux’-dienst verdwijnt daarmee uit Den Haag, Dordrecht en Roosendaal.

In het eindbeeld, met een volgroeid treinaanbod op de HSL-Zuid, is de ‘Benelux’-treindienst helemaal verdwenen. Wat er vanaf Roosendaal voor spoorvervoer richting Antwerpen zal worden geboden is nog onzeker. Nu rijdt er naast de Beneluxtrein slechts een boemeltje tussen Roosendaal en Antwerpen. Een overstapverbinding met een trein die tussen Roosendaal en Antwerpen Centraal 12 maal stopt is natuurlijk geen reële keuzemogelijkheid voor iemand die naar Antwerpen of (met in Antwerpen nóg een keer overstappen) naar Brussel wil reizen.

De NS is op de volgende manieren betrokken bij de huidige en toekomstige verbindingen tussen Amsterdam en Brussel:

  • 1. als huidige exploitant (via het bedrijfsonderdeel NS Internationaal) van de Intercity-uurdienst Amsterdam – Brussel (met stops in Schiphol, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen, Mechelen, Brussel Noord, Brussel Centraal en Brussel Zuid);
  • 2. als grootaandeelhouder (met 90% van de aandelen) van High Speed Alliance (HSA), de exploitant van de toekomstige treindiensten over de HSL-Zuid.

Inmiddels is duidelijk dat het voor HSA geen sinecure zal zijn om tot een winstgevende exploitatie te komen. Het is duidelijk dat de hoge concessieprijs een grote druk zet op het verkrijgen van voldoende opbrengsten uit het vervoer over de HSL. Het bestaan van een goedkoper alternatief voor de hogesnelheidstrein zal allicht een negatieve invloed op deze opbrengsten hebben. Uit de adviesaanvraag van NS over de dienstregeling 2008 blijkt dat HSA vanaf december 2007 ook al de exploitant wordt van de ‘Benelux’-Intercity Amsterdam – Brussel over die lijn. Daarmee wordt toegewerkt naar uitschakeling van een concurrerend alternatief voor de HSL.

ROVER vindt dat hierdoor sprake is van monopolievorming door NS-dochter HSA op de spoorverbinding tussen de Randstad, zuidwest Nederland en België, en van misbruik van een machtspositie. Dit is tegen het belang van treinreizigers, en daarom vraagt ROVER aan de NMa, hiertegen op te treden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ROVER