jaarcijfers

Boskalis boekt 151 miljoen euro winst en wordt mogelijk overgenomen

Materieel van Boskalis. 2022, Boskalis

Baggerbedrijf en infra-aannemer Boskalis zag zijn omzet en winst in 2021 flink stijgen. Zo werd het verlies van 97 miljoen in 2020 omgezet in een winst van 151 miljoen euro. Investeringsmaatschappij HAL Holdings heeft laten weten Boskalis over te willen nemen.

Boskalis is een Nederlands bedrijf met activiteiten in verschillende sectoren over de hele wereld. Dat blijkt ook uit de toelichting op de resultaten van het bedrijfsonderdeel Dredging (baggeren) & Inland Infra. In dat segment nam de omzet met ruim 20 procent toe, en het bedrijfsresultaat met 57 procent. Dat lukte ondanks de vele beperkingen door corona in met name Zuidoost-Azië. “De bezetting van de sleephopperzuigers was in het tweede halfjaar sterk, na een relatief rustig eerste halfjaar met veel vervroegd onderhoud van een aantal (middel)grote schepen. De grootste omzetbijdrage kwam van projecten in de Filipijnen, Singapore, Denemarken en van de Nederlandse markt.”

Orderboek beter gevuld

In de divisie Offshore Energy zaten de groeicijfers in dezelfde categorie als bij het bagger- en infrawerk. Bijna de helft van de omzet van deze divisie was gerelateerd aan offshore windenergie. En bij het havensleepwerk en de bergingsactiviteiten stond Boskalis dit jaar vol in de belangstelling met het vlot trekken van vrachtschip Ever Given in het Suezkanaal. Er werden ook tientallen andere klussen geklaard, maar voor deze divisie was het wel een betrekkelijk rustig jaar qua omzet in vergelijking met de voorgaande jaren.

Boskalis geeft verder aan er financieel “onverminderd sterk” voor te staan, met onder meer een netto kaspostitie van iets meer dan 200 miljoen euro. Het orderboek werd ook wat dikker, van 5,31 miljard euro eind 2020 naar 5,41 miljard euro eind vorig jaar. Die toename is volledig te danken aan de activiteiten in de Offshore Energy, en dan met name een groot project voor een windpark in de Verenigde Staten. “Met de werken in portefeuille is een belangrijk deel van de omzet voor 2022 veiliggesteld en ligt er een solide basis voor de jaren daarna.”

HAL doet overnamebod

Investeringsmaatschappij HAL Holding heeft intussen laten weten Boskalis over te willen nemen. Het Nederlandse HAL heeft al een fors belang in Boskalis. “Vanochtend heeft HAL Holding N.V. een voorgenomen vrijwillig openbaar bod aangekondigd van EUR 32,50 per aandeel op alle geplaatste gewone aandelen in het kapitaal van Boskalis”, zo laat die laatste weten. “Op 8 maart 2022 is Boskalis door de HAL geïnformeerd over haar intenties. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Boskalis zullen alle aspecten van het voorgenomen bod zorgvuldig overwegen in overeenstemming met hun vennootschappelijke verplichtingen. Boskalis zal de markt op de hoogte houden indien en wanneer dit passend is.”

Lees ook: Boskalis sluit vertrek uit Nederland niet uit

Boskalis-CEO Peter Berdowski kijkt op basis van dit alles tevreden terug op 2021, hij spreekt van “een uitstekende prestatie.” En ook de toekomst is rooskleurig, zo blijkt onder meer uit zijn toelichting op de situatie in eigen land. “Met de werken in portefeuille zijn ook de vooruitzichten voor de komende jaren goed. In Nederland hebben omvangrijke dijkversterkingsprojecten zoals de Markermeerdijken, het beschermen van de Noordzeekustlijn en projecten uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma goed bijgedragen aan het resultaat.”

Vooruitzichten middellange termijn gunstig

Aanvullend zegt Berdowski: “Met trots kijken we terug, maar bovenal kijken we met vertrouwen vooruit. Boskalis is met zijn brede aanbod aan diensten de komende decennia in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan enkele van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Dat varieert van het faciliteren van de energietransitie, het bieden van bescherming tegen de gevolgen van klimaatverandering en de aanleg van cruciale infrastructuur tot het voorkomen van milieurampen op zee. Voor de middellange termijn zijn de marktvooruitzichten gunstig. En ook voor de korte termijn zijn er veel positieve signalen qua markt en orderportefeuille, al is het lastig om de impact van de huidige geopolitieke ontwikkelingen in Oost-Europa voor Boskalis op dit moment concreet te duiden. Al met al staat Boskalis goed gesteld voor de toekomst en als blijk van vertrouwen zullen wij binnenkort starten met een nieuw aandelen-inkoopprogramma.”

Lees ook: Amsterdam wil voor infra geen werk maar partnerschappen aanbesteden

Auteur: Vincent Krabbendam

Boskalis boekt 151 miljoen euro winst en wordt mogelijk overgenomen | Infrasite
jaarcijfers

Boskalis boekt 151 miljoen euro winst en wordt mogelijk overgenomen

Materieel van Boskalis. 2022, Boskalis

Baggerbedrijf en infra-aannemer Boskalis zag zijn omzet en winst in 2021 flink stijgen. Zo werd het verlies van 97 miljoen in 2020 omgezet in een winst van 151 miljoen euro. Investeringsmaatschappij HAL Holdings heeft laten weten Boskalis over te willen nemen.

Boskalis is een Nederlands bedrijf met activiteiten in verschillende sectoren over de hele wereld. Dat blijkt ook uit de toelichting op de resultaten van het bedrijfsonderdeel Dredging (baggeren) & Inland Infra. In dat segment nam de omzet met ruim 20 procent toe, en het bedrijfsresultaat met 57 procent. Dat lukte ondanks de vele beperkingen door corona in met name Zuidoost-Azië. “De bezetting van de sleephopperzuigers was in het tweede halfjaar sterk, na een relatief rustig eerste halfjaar met veel vervroegd onderhoud van een aantal (middel)grote schepen. De grootste omzetbijdrage kwam van projecten in de Filipijnen, Singapore, Denemarken en van de Nederlandse markt.”

Orderboek beter gevuld

In de divisie Offshore Energy zaten de groeicijfers in dezelfde categorie als bij het bagger- en infrawerk. Bijna de helft van de omzet van deze divisie was gerelateerd aan offshore windenergie. En bij het havensleepwerk en de bergingsactiviteiten stond Boskalis dit jaar vol in de belangstelling met het vlot trekken van vrachtschip Ever Given in het Suezkanaal. Er werden ook tientallen andere klussen geklaard, maar voor deze divisie was het wel een betrekkelijk rustig jaar qua omzet in vergelijking met de voorgaande jaren.

Boskalis geeft verder aan er financieel “onverminderd sterk” voor te staan, met onder meer een netto kaspostitie van iets meer dan 200 miljoen euro. Het orderboek werd ook wat dikker, van 5,31 miljard euro eind 2020 naar 5,41 miljard euro eind vorig jaar. Die toename is volledig te danken aan de activiteiten in de Offshore Energy, en dan met name een groot project voor een windpark in de Verenigde Staten. “Met de werken in portefeuille is een belangrijk deel van de omzet voor 2022 veiliggesteld en ligt er een solide basis voor de jaren daarna.”

HAL doet overnamebod

Investeringsmaatschappij HAL Holding heeft intussen laten weten Boskalis over te willen nemen. Het Nederlandse HAL heeft al een fors belang in Boskalis. “Vanochtend heeft HAL Holding N.V. een voorgenomen vrijwillig openbaar bod aangekondigd van EUR 32,50 per aandeel op alle geplaatste gewone aandelen in het kapitaal van Boskalis”, zo laat die laatste weten. “Op 8 maart 2022 is Boskalis door de HAL geïnformeerd over haar intenties. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Boskalis zullen alle aspecten van het voorgenomen bod zorgvuldig overwegen in overeenstemming met hun vennootschappelijke verplichtingen. Boskalis zal de markt op de hoogte houden indien en wanneer dit passend is.”

Lees ook: Boskalis sluit vertrek uit Nederland niet uit

Boskalis-CEO Peter Berdowski kijkt op basis van dit alles tevreden terug op 2021, hij spreekt van “een uitstekende prestatie.” En ook de toekomst is rooskleurig, zo blijkt onder meer uit zijn toelichting op de situatie in eigen land. “Met de werken in portefeuille zijn ook de vooruitzichten voor de komende jaren goed. In Nederland hebben omvangrijke dijkversterkingsprojecten zoals de Markermeerdijken, het beschermen van de Noordzeekustlijn en projecten uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma goed bijgedragen aan het resultaat.”

Vooruitzichten middellange termijn gunstig

Aanvullend zegt Berdowski: “Met trots kijken we terug, maar bovenal kijken we met vertrouwen vooruit. Boskalis is met zijn brede aanbod aan diensten de komende decennia in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan enkele van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Dat varieert van het faciliteren van de energietransitie, het bieden van bescherming tegen de gevolgen van klimaatverandering en de aanleg van cruciale infrastructuur tot het voorkomen van milieurampen op zee. Voor de middellange termijn zijn de marktvooruitzichten gunstig. En ook voor de korte termijn zijn er veel positieve signalen qua markt en orderportefeuille, al is het lastig om de impact van de huidige geopolitieke ontwikkelingen in Oost-Europa voor Boskalis op dit moment concreet te duiden. Al met al staat Boskalis goed gesteld voor de toekomst en als blijk van vertrouwen zullen wij binnenkort starten met een nieuw aandelen-inkoopprogramma.”

Lees ook: Amsterdam wil voor infra geen werk maar partnerschappen aanbesteden

Auteur: Vincent Krabbendam