Urkersluis

Groot onderhoud in Flevoland; snelle reparatie Tollebekerbrug ongewis

Foto: provincie Flevoland

De provincie Flevoland verwacht dat de Tollebekerbrug in de gemeente Noordoostpolder voorlopig nog gestremd blijft voor scheepvaartverkeer. Er geldt een hoogtebeperking van 2,4 meter. De brug raakte vorige maand zwaar beschadigd na een aanvaring door een schip. Op dit moment wordt onderzocht of de brug snel gerepareerd kan worden of dat het beter is om het werk tegelijkertijd uit te voeren tijdens de geplande renovatie van de brug in januari volgend jaar. Later deze maand moet daar meer duidelijkheid over komen.

Schepen moesten toch al rekening houden met beperkingen omdat de provincie volop bezig is met de uitvoering van het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen. In een paar jaar tijd worden dertien beweegbare bruggen en elf sluizen in Flevoland opgeknapt omdat ze toe zijn aan modernisering. De oudste bruggen en sluizen zijn inmiddels 75 jaar oud. Het programma vergt een investering van ongeveer 60 miljoen euro.

Start bij Urkersluis

De Urkersluis was eerder dit jaar als eerste aan de beurt. In 2023 moeten alle bruggen en sluizen opgeknapt zijn. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemerscombinatie Croonwolter&dros – Hollandia Services.

Daarbij ligt de focus op moderniseren en vervangen van de bediening- en besturingssystemen, standaardiseren van de bediening op afstand, renoveren of vervangen van de hydraulische en werktuigbouwkundige installaties en uitvoeren van civiele en waterbouwkundige werkzaamheden. Na de renovatie moet een einde zijn gekomen aan de problemen met elektrische installaties en mechanische onderdelen die de afgelopen jaren geregeld leiden tot storingen en stremmingen.

Bruggen Urkervaart

Op dit moment is de provincie bezig met de renovatie van de Arie de Witbrug, die net als de Tollebekerbrug de Urkervaart overspant. Die werkzaamheden zijn aan het einde van deze maand klaar, maar ook dan blijft de doorvaart richting Emmeloord beperkt vanwege de defecte Tollebekerbrug.

Werkzaamheden aan de Zwolsebrug, eveneens over de Urkervaart, staan gepland tussen 19 oktober en 15 november. In die periode worden de remmingwerken en de wachtsteigers in het water aan beide zijden van de Zwolsebrug vernieuwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite

Groot onderhoud in Flevoland; snelle reparatie Tollebekerbrug ongewis | Infrasite
Urkersluis

Groot onderhoud in Flevoland; snelle reparatie Tollebekerbrug ongewis

Foto: provincie Flevoland

De provincie Flevoland verwacht dat de Tollebekerbrug in de gemeente Noordoostpolder voorlopig nog gestremd blijft voor scheepvaartverkeer. Er geldt een hoogtebeperking van 2,4 meter. De brug raakte vorige maand zwaar beschadigd na een aanvaring door een schip. Op dit moment wordt onderzocht of de brug snel gerepareerd kan worden of dat het beter is om het werk tegelijkertijd uit te voeren tijdens de geplande renovatie van de brug in januari volgend jaar. Later deze maand moet daar meer duidelijkheid over komen.

Schepen moesten toch al rekening houden met beperkingen omdat de provincie volop bezig is met de uitvoering van het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen. In een paar jaar tijd worden dertien beweegbare bruggen en elf sluizen in Flevoland opgeknapt omdat ze toe zijn aan modernisering. De oudste bruggen en sluizen zijn inmiddels 75 jaar oud. Het programma vergt een investering van ongeveer 60 miljoen euro.

Start bij Urkersluis

De Urkersluis was eerder dit jaar als eerste aan de beurt. In 2023 moeten alle bruggen en sluizen opgeknapt zijn. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemerscombinatie Croonwolter&dros – Hollandia Services.

Daarbij ligt de focus op moderniseren en vervangen van de bediening- en besturingssystemen, standaardiseren van de bediening op afstand, renoveren of vervangen van de hydraulische en werktuigbouwkundige installaties en uitvoeren van civiele en waterbouwkundige werkzaamheden. Na de renovatie moet een einde zijn gekomen aan de problemen met elektrische installaties en mechanische onderdelen die de afgelopen jaren geregeld leiden tot storingen en stremmingen.

Bruggen Urkervaart

Op dit moment is de provincie bezig met de renovatie van de Arie de Witbrug, die net als de Tollebekerbrug de Urkervaart overspant. Die werkzaamheden zijn aan het einde van deze maand klaar, maar ook dan blijft de doorvaart richting Emmeloord beperkt vanwege de defecte Tollebekerbrug.

Werkzaamheden aan de Zwolsebrug, eveneens over de Urkervaart, staan gepland tussen 19 oktober en 15 november. In die periode worden de remmingwerken en de wachtsteigers in het water aan beide zijden van de Zwolsebrug vernieuwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite