alliander dunea

Alliander en Dunea luiden noodklok: ‘Trage vergunningsverlening wordt een serieus probleem’

Foto ter impressie. Boringen voor de aanleg van een drinkwaterleiding bij Loosbroek in 2018. ANP / Maikel Samuels

De overheid moet vergunningen voor de aanleg van energie- en drinkwaterinfrastructuur met voorrang behandelen, zeggen de directeuren van drinkwaterbedrijf Dunea en netwerkbedrijf Alliander op woensdag. “Anders ontstaat er rond 2030 een serieus drinkwaterprobleem en worden de klimaatdoelen niet gehaald.”

Volgens de topmannen duurt het ongeveer zeven à acht jaar om een elektriciteitsstation aan te leggen, terwijl de bouwfase slechts twee jaar kost. “De rest gaat op aan procedures en besluitvorming van de overheid. Bij een nieuwe waterwinlocatie hebben we het over gemiddeld tien jaar”, schrijven Wim Drossaert van Dunea en Maarten Otto van Alliander in een ingezonden stuk aan het Leidsch Dagblad.

De directeuren waarschuwen dat het elektriciteitsnet in grote delen van Nederland voor langere tijd op slot dreigt te gaan. “Tegelijkertijd neemt de vraag naar drinkwater sterk toe, terwijl het aanbod niet automatisch mee kan groeien. In sommige regio’s in Nederland zijn nu al serieuze knelpunten, waaronder Noord-Brabant.”

Om problemen te voorkomen moeten vergunningen voor de aanleg van nutsvoorzieningen worden versneld, aldus de directeuren. “Hierbij hebben we géén behoefte aan goed bedoelde politieke beloften. Er moeten daadwerkelijk keuzes worden gemaakt – bijvoorbeeld voor de versnelling van ruimtelijke procedures voor de aanleg van nutsvoorzieningen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Alliander en Dunea luiden noodklok: ‘Trage vergunningsverlening wordt een serieus probleem’ | Infrasite
alliander dunea

Alliander en Dunea luiden noodklok: ‘Trage vergunningsverlening wordt een serieus probleem’

Foto ter impressie. Boringen voor de aanleg van een drinkwaterleiding bij Loosbroek in 2018. ANP / Maikel Samuels

De overheid moet vergunningen voor de aanleg van energie- en drinkwaterinfrastructuur met voorrang behandelen, zeggen de directeuren van drinkwaterbedrijf Dunea en netwerkbedrijf Alliander op woensdag. “Anders ontstaat er rond 2030 een serieus drinkwaterprobleem en worden de klimaatdoelen niet gehaald.”

Volgens de topmannen duurt het ongeveer zeven à acht jaar om een elektriciteitsstation aan te leggen, terwijl de bouwfase slechts twee jaar kost. “De rest gaat op aan procedures en besluitvorming van de overheid. Bij een nieuwe waterwinlocatie hebben we het over gemiddeld tien jaar”, schrijven Wim Drossaert van Dunea en Maarten Otto van Alliander in een ingezonden stuk aan het Leidsch Dagblad.

De directeuren waarschuwen dat het elektriciteitsnet in grote delen van Nederland voor langere tijd op slot dreigt te gaan. “Tegelijkertijd neemt de vraag naar drinkwater sterk toe, terwijl het aanbod niet automatisch mee kan groeien. In sommige regio’s in Nederland zijn nu al serieuze knelpunten, waaronder Noord-Brabant.”

Om problemen te voorkomen moeten vergunningen voor de aanleg van nutsvoorzieningen worden versneld, aldus de directeuren. “Hierbij hebben we géén behoefte aan goed bedoelde politieke beloften. Er moeten daadwerkelijk keuzes worden gemaakt – bijvoorbeeld voor de versnelling van ruimtelijke procedures voor de aanleg van nutsvoorzieningen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.