liermachine vervanging stroomkabels flevoland
Liermachine

Vervanging beschadigde stroomkabels van start in Flevoland

Een medewerker naast een liermachine bij een hoogspanningsmast tussen Lelystad en Dronten op 23 augustus. Met de liermachine worden nieuwe stroomkabels ingetrokken. ANP / Sander Koning

De vervanging van meer dan honderd kilometer aan hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten is deze week begonnen. Vorig jaar werden de kabels beschadigd door een kortsluiting, brand en stroomstoring. 

Aannemer Qirion vervangt de kabels in opdracht van TenneT. Dat doet het bedrijf met behulp van een liermachine, zoals op de foto bovenaan dit artikel te zien. “Eerst koppelen we de nieuwe kabel vast aan de oude, waarna we op een haspel draaien en de nieuwe kabel de mast intrekken”, legt een woordvoerder van TenneT uit tegenover Infrasite.

Bij tientallen hoogspanningsmasten worden tussen nu en volgend jaar bouwwegen en werkterreinen ingericht voor het benodigde materieel. De netbeheerder verwacht dat het herstel tot de zomer van 2024 duurt.

Stroomstoring

Vorig jaar brak er op 2 september brand uit in het hoogspanningsstation van Lelystad na een kortsluiting die werd veroorzaakt door een menselijke fout. Daardoor ontstond er een stroomstoring die een groot deel van de provincie trof.

Honderdduizenden huishoudens kwamen zonder de stroom te zitten. Tussen Dronten en Lelystad reden maandenlang geen treinen. Sinds de storing wordt de stroom omgeleid. Daar moet de vervanging van de kabels verandering in brengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Vervanging beschadigde stroomkabels van start in Flevoland | Infrasite
liermachine vervanging stroomkabels flevoland
Liermachine

Vervanging beschadigde stroomkabels van start in Flevoland

Een medewerker naast een liermachine bij een hoogspanningsmast tussen Lelystad en Dronten op 23 augustus. Met de liermachine worden nieuwe stroomkabels ingetrokken. ANP / Sander Koning

De vervanging van meer dan honderd kilometer aan hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten is deze week begonnen. Vorig jaar werden de kabels beschadigd door een kortsluiting, brand en stroomstoring. 

Aannemer Qirion vervangt de kabels in opdracht van TenneT. Dat doet het bedrijf met behulp van een liermachine, zoals op de foto bovenaan dit artikel te zien. “Eerst koppelen we de nieuwe kabel vast aan de oude, waarna we op een haspel draaien en de nieuwe kabel de mast intrekken”, legt een woordvoerder van TenneT uit tegenover Infrasite.

Bij tientallen hoogspanningsmasten worden tussen nu en volgend jaar bouwwegen en werkterreinen ingericht voor het benodigde materieel. De netbeheerder verwacht dat het herstel tot de zomer van 2024 duurt.

Stroomstoring

Vorig jaar brak er op 2 september brand uit in het hoogspanningsstation van Lelystad na een kortsluiting die werd veroorzaakt door een menselijke fout. Daardoor ontstond er een stroomstoring die een groot deel van de provincie trof.

Honderdduizenden huishoudens kwamen zonder de stroom te zitten. Tussen Dronten en Lelystad reden maandenlang geen treinen. Sinds de storing wordt de stroom omgeleid. Daar moet de vervanging van de kabels verandering in brengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.