tennet boringen-2 (1)
Offshore windpark

NRG maakt de kust van Velsen klaar voor boringen van stroomkabels

Eerdere werkzaamheden voor boringen. Foto aangeleverd door TenneT

Bij het strand van Velsen worden vanaf volgende week werkterreinen ingericht voor boringen. Hier komen later kabels te liggen die opgewekte stroom vervoeren van Hollandse Kust West Beta, een windpark in aanbouw op 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. 

Aannemer NRG bereidt de boringen voor. Voor de veiligheid gaat het bedrijf zo vroeg mogelijk in het stormseizoen van start, zegt opdrachtgever TenneT op donderdagochtend in een persbericht. Vanaf maandag 28 augustus wordt de omgeving klaargemaakt voor de aanvoer van het benodigde materieel. Delen van het strand en de duinen veranderen later in werkterreinen. Hier komen uiteindelijk boormachines te staan die met GPS ondergronds naar elkaar toe boren.

Een kaart van de aankomende werkterreinen en het tracé van de boringen. 

Verhardingen en opslag

“Al het transport voor de aanvoer van het materieel naar het strand loopt via het terrein van Tata Steel, vervolgens een stukje Reyndersweg en het laatste stuk over het Vliegerpad”, vertelt omgevingsmanager Patrick Bakelaar van NRG. “Op een deel van het Vliegerpad verwijderen we stelconplaten en brengen we in overleg met de gemeente tijdelijk een puinverharding aan.”

Een parkeerterrein wordt afgesloten en gebruikt als op- en overslagplaats. Dat gebeurde eerder ook bij de werkzaamheden voor de aansluiting van twee andere windparken van TenneT, Hollandse Kust Noord en West Alpha. “Op het terrein kunnen we het materiaal en materieel overpakken van motorvoertuigen die geschikt zijn om het strand op te gaan.”

Strandophoging voor boringen

In september begint de daadwerkelijke aanleg van de werkterreinen. Twee hiervan liggen aan de weerszijden van de duinen, zoals op de kaart eerder in dit artikel te zien (WKT1 en WKT2). Elk van deze terreinen krijgt later een boormachine. Die zullen onder het strandgebied boren dat tussen de duinen ligt.

Net als bij eerdere werkzaamheden voor windparken van TenneT wordt het strand opgehoogd met extra zand. “Dit is nodig om het hoogteverschil aan weerszijden van de duinen op te heffen met het oog op de boringen.”

Het benodigde zand voor de ophoging wordt in de omgeving gewonnen. “We beginnen in september met de ontgravingen bij Zuiderbad om te zorgen dat de ophoging op tijd klaar is. Het zand wordt opnieuw met dumptrucks vervoerd die op lage snelheid door de hoogwaterlijn rijden. Voor de veiligheid worden deze trucks begeleid door een 4-wheel drive met medewerkers die strandbezoekers waarschuwen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

NRG maakt de kust van Velsen klaar voor boringen van stroomkabels | Infrasite
tennet boringen-2 (1)
Offshore windpark

NRG maakt de kust van Velsen klaar voor boringen van stroomkabels

Eerdere werkzaamheden voor boringen. Foto aangeleverd door TenneT

Bij het strand van Velsen worden vanaf volgende week werkterreinen ingericht voor boringen. Hier komen later kabels te liggen die opgewekte stroom vervoeren van Hollandse Kust West Beta, een windpark in aanbouw op 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. 

Aannemer NRG bereidt de boringen voor. Voor de veiligheid gaat het bedrijf zo vroeg mogelijk in het stormseizoen van start, zegt opdrachtgever TenneT op donderdagochtend in een persbericht. Vanaf maandag 28 augustus wordt de omgeving klaargemaakt voor de aanvoer van het benodigde materieel. Delen van het strand en de duinen veranderen later in werkterreinen. Hier komen uiteindelijk boormachines te staan die met GPS ondergronds naar elkaar toe boren.

Een kaart van de aankomende werkterreinen en het tracé van de boringen. 

Verhardingen en opslag

“Al het transport voor de aanvoer van het materieel naar het strand loopt via het terrein van Tata Steel, vervolgens een stukje Reyndersweg en het laatste stuk over het Vliegerpad”, vertelt omgevingsmanager Patrick Bakelaar van NRG. “Op een deel van het Vliegerpad verwijderen we stelconplaten en brengen we in overleg met de gemeente tijdelijk een puinverharding aan.”

Een parkeerterrein wordt afgesloten en gebruikt als op- en overslagplaats. Dat gebeurde eerder ook bij de werkzaamheden voor de aansluiting van twee andere windparken van TenneT, Hollandse Kust Noord en West Alpha. “Op het terrein kunnen we het materiaal en materieel overpakken van motorvoertuigen die geschikt zijn om het strand op te gaan.”

Strandophoging voor boringen

In september begint de daadwerkelijke aanleg van de werkterreinen. Twee hiervan liggen aan de weerszijden van de duinen, zoals op de kaart eerder in dit artikel te zien (WKT1 en WKT2). Elk van deze terreinen krijgt later een boormachine. Die zullen onder het strandgebied boren dat tussen de duinen ligt.

Net als bij eerdere werkzaamheden voor windparken van TenneT wordt het strand opgehoogd met extra zand. “Dit is nodig om het hoogteverschil aan weerszijden van de duinen op te heffen met het oog op de boringen.”

Het benodigde zand voor de ophoging wordt in de omgeving gewonnen. “We beginnen in september met de ontgravingen bij Zuiderbad om te zorgen dat de ophoging op tijd klaar is. Het zand wordt opnieuw met dumptrucks vervoerd die op lage snelheid door de hoogwaterlijn rijden. Voor de veiligheid worden deze trucks begeleid door een 4-wheel drive met medewerkers die strandbezoekers waarschuwen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.