Plein bij oude entree Blijdorp omgebouwd tot waterberging

aanleg waterbergend troittoir bij oude entree Diergaarde Blijdorp. Foto: Bufferblock

Het voorplein van de oude entree van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam wordt vernieuwd en opgehoogd. Het gedeeltelijk geasfalteerde voorplein was verzakt en na hevige regen bleven er vaak plassen staan. Bij de opknapbeurt krijgt het plein niet alleen nieuwe bestrating, maar wordt het terrein ook omgevormd tot buffer voor regenwater. Dat voorkomt overlast bij hoosbuien en gaat veel waterverbruik besparen.

Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivièrahal, wordt het regenwater binnenkort opgevangen en onder de grond opgeslagen dankzij 490 vierkante meter aan Bufferblocks. Dit zijn blokken met holle ruimtes die het water opvangen van het gelijknamige Rotterdamse bedrijf Bufferblock. Het opgeslagen water wordt vervolgens gezuiverd met biofilters, zodat het hergebruikt kan worden voor de dieren en planten in de dierentuin.

De verwachting is dat Blijdorp dankzij de nieuwe buffer jaarlijks 9 miljoen liter kraanwater kan besparen, zo’n 30 procent van het jaarlijkse waterverbruik. Tegelijkertijd voorkomt de nieuwe waterbuffer overbelasting en overstroming van het riool. Dat zal de waterkwaliteit in de aangrenzende Statensingel en het Vroesenpark ten goede komen.

Innovatieprogramma Vpdelta

De laatste Bufferblocks zijn onlangs geplaatst door Aannemingsbedrijf W&J Molenaar. Daarna moet het filter nog aangelegd worden. De complete herinrichting van het voorplein moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn.

De vernieuwing van de entree wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, de gemeente Rotterdam, de Technische Universiteit Delft en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken ook samen in het innovatieprogramma VPdelta van de TU.

Proeftuinen

In dat programma is de Rotterdamse dierentuin aangewezen als een van de proeftuinen voor stedelijk waterbeheer (urban delta). Daarnaast zijn er ook proeftuinen ingericht op het gebied van waterveiligheid (safe delta) en slim deltabeheer (smart delta). In die proeftuinen beproeven en demonstreren bedrijven, studenten, wetenschappers en gebiedsbeheerders innovatieve concepten. Op die manier wil VPdelta de toepassing van Nederlandse waterinnovaties versnellen en wereldwijd onder de aandacht brengen.

Auteur: Redactie Infrasite