Noordzee

140 kilometer aan kabels gelegd voor windpark Hollandse Kust Noord

Het windpark Hollandse Kust Noord. De eerste turbines zijn zichtbaar. Eneco

Van Oord heeft de installatie van de verbindingskabels voor Hollandse Kust Noord afgerond. Dat maakt de aannemer op vrijdag bekend. Het nieuwe windpark op zee is een stap dichterbij de opening eind dit jaar.

Hollandse Kust Noord ligt bijna negentien kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee. Hier installeerde Van Oord een web van bijna 70 verbindingskabels met een totale lengte van 140 kilometer. De kabels werden geleverd door De Twentsche Kabelfabriek (TKF). Ze verbinden de windturbines en transporteren elektriciteit.

CrossWind, de uitbater van Hollandse Kust Noord, nam Van Oord in de arm voor de bouw van het windpark. De aannemer ontwerpt, installeert en transporteert de funderingen van de windmolens, de kabels en de windmolens zelf.

Eerder legde het bedrijf alle zeventig ‘monopiles’ aan. Dat zijn de funderingen waarop de windmolens komen te staan. Momenteel werken twee schepen van Van Oord aan de installatie van de windturbinegeneratoren. Daarnaast wordt gewerkt aan de elektrische aansluiting van de kabels in de windturbinegeneratoren.

Op de onderstaande foto zie je de ‘Dig-It’, de machine waarmee de geulen voor de kabels zijn gegraven. © Van Oordvan oord hollandse kust noord dig-it (1)

Hollandse Kust Noord

De bouw is nog volle gang, maar Hollandse Kust Noord heeft zijn eerste megawattuur elektriciteit reeds geproduceerd en geleverd aan het vasteland. In de komende maanden wordt de productiecapaciteit steeds verder opgevoerd. Uiteindelijk kan het windpark jaarlijks 3,3 terawattuur aan elektriciteit opwekken. Dat is gelijk aan bijna drie procent van alle elektriciteit die Nederland per jaar verbruikt. CrossWind is een gezamenlijk bedrijf van Shell en Eneco.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.