PLEIDOOI

‘Geef bouw en infra voorrang met stikstofruimte’

Luchtvervuiling foto Chris Leboutillier/Unsplash

Geef bouw en infra voorrang met stikstofruimte.’ Die oproep doet Rielèn van der Hoek, hoofd politiek beleid bij de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL), richting het kabinet. Ze doet dat mede namens de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA).

In haar pleidooi op de website van de AFNL schrijft Van der Hoek dat het doorbreken van de stikstofimpasse noodzakelijk is. ‘Hierdoor kan natuurherstel plaatsvinden, kan de energietransitie mogelijk worden versneld en kunnen de bouw- en infrasectoren weer gaan bouwen. Om de grote bouwopgave van het kabinet te realiseren is die ruimte hard nodig, aldus Van der Hoek. Ze tekent er bij aan dat er snel duidelijkheid moet komen over wanneer het kabinet verwacht dat er stikstofruimte wordt gerealiseerd, die kan worden ingezet voor bouw- en infraprojecten.

Vertraging

Tevens roepen AFNL en NOA het Kabinet op snel met standaarden te komen om de impact van stikstofemissies in de bouw en infra te kunnen berekenen. Aannemers moeten sinds het wegvallen van de bouwvrijstelling veel nieuwe berekeningen en rapportages aanleveren om aan te tonen dat bouwprojecten geen extra stikstofuitstoot veroorzaken, hetgeen extra kosten en vertraging met zich meebrengt, zegt Van der Hoek: ‘Hopelijk maakt het kabinet zoveel snelheid met de stikstofmaatregelen dat de vergunningverlening voor deze voorgenomen bouwprojecten geen extra vertraging oploopt.’

Afschrijven

Het beschikbaar stellen van extra middelen voor emissieloos bouwen noemt ze een stap in de goede richting. ‘Bedrijven in bouw, afbouw en infra investeren al veel in emissieloos bouwen, maar zij kunnen pas echt grote investeringen doen in bijvoorbeeld emissieloos materieel met een financiële impuls. En dan moet er ook duidelijkheid en zekerheid zijn om het mogelijk te maken versneld af te schrijven op bestaand materieel.’

Lees ook:

Tien voorstellen om vertraging van transitieprojecten door stikstof te voorkomen

Waterkwaliteit in sloten, vennen en grachten nog steeds onvoldoende

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

‘Geef bouw en infra voorrang met stikstofruimte’ | Infrasite
PLEIDOOI

‘Geef bouw en infra voorrang met stikstofruimte’

Luchtvervuiling foto Chris Leboutillier/Unsplash

Geef bouw en infra voorrang met stikstofruimte.’ Die oproep doet Rielèn van der Hoek, hoofd politiek beleid bij de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL), richting het kabinet. Ze doet dat mede namens de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA).

In haar pleidooi op de website van de AFNL schrijft Van der Hoek dat het doorbreken van de stikstofimpasse noodzakelijk is. ‘Hierdoor kan natuurherstel plaatsvinden, kan de energietransitie mogelijk worden versneld en kunnen de bouw- en infrasectoren weer gaan bouwen. Om de grote bouwopgave van het kabinet te realiseren is die ruimte hard nodig, aldus Van der Hoek. Ze tekent er bij aan dat er snel duidelijkheid moet komen over wanneer het kabinet verwacht dat er stikstofruimte wordt gerealiseerd, die kan worden ingezet voor bouw- en infraprojecten.

Vertraging

Tevens roepen AFNL en NOA het Kabinet op snel met standaarden te komen om de impact van stikstofemissies in de bouw en infra te kunnen berekenen. Aannemers moeten sinds het wegvallen van de bouwvrijstelling veel nieuwe berekeningen en rapportages aanleveren om aan te tonen dat bouwprojecten geen extra stikstofuitstoot veroorzaken, hetgeen extra kosten en vertraging met zich meebrengt, zegt Van der Hoek: ‘Hopelijk maakt het kabinet zoveel snelheid met de stikstofmaatregelen dat de vergunningverlening voor deze voorgenomen bouwprojecten geen extra vertraging oploopt.’

Afschrijven

Het beschikbaar stellen van extra middelen voor emissieloos bouwen noemt ze een stap in de goede richting. ‘Bedrijven in bouw, afbouw en infra investeren al veel in emissieloos bouwen, maar zij kunnen pas echt grote investeringen doen in bijvoorbeeld emissieloos materieel met een financiële impuls. En dan moet er ook duidelijkheid en zekerheid zijn om het mogelijk te maken versneld af te schrijven op bestaand materieel.’

Lees ook:

Tien voorstellen om vertraging van transitieprojecten door stikstof te voorkomen

Waterkwaliteit in sloten, vennen en grachten nog steeds onvoldoende

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld