Geld. Foto: iStock / darkojow

7,3 miljoen euro boete voor Duits kartel brugvoegen

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Twee Duitse producenten van dilatatievoegen voor bruggen zijn vanwege kartelvorming voor in totaal 7,3 miljoen euro beboet. Maurer en Mageba maakten illegaal afspraken over wie welk deel van de markt mocht bedienen.

De voegen, bedoeld om het werken van bruggen op te vangen, werden jarenlang uitsluitend door deze twee bedrijven gemaakt. In plaats van elkaar te beconcurreren, verdeelden Maurer en Mageba de taart waarvan alleen zij aten onderling. Ze bedachten een systeem voor verdeling van de marktaandelen en de verkoopafdelingen van beide bedrijven hielden scherp in de gaten of die afspraken wel nageleefd werden.

Prijsafspraken

De producten werden zowel in nieuwe als bestaande bruggen gebruikt. De quota-afspraken werden in stand gehouden door toekomstige contracten op voorhand onderling te verdelen, legt toezichthouder Bundeskartellamt uit. Prijsafspraken waren ook onderdeel van het kartel, waarbij ook een formule werd gehanteerd om de zaken in onwettig evenwicht te houden. Met hun illegale afspraken hebben de bedrijven investeringen van de federale overheid, deelstaten en gemeenten in negatieve zin beïnvloed, aldus de mededingingsautoriteit.

Opvallend is ook dat de bedrijven meer dan veertien jaar hun gang konden gaan. De eerste kartelafspraken werden al eind 2004 gemaakt. De bedrijven kwamen toen overeen dat de stand van zaken in de markt, met de toenmalige verdeling van het werk, moest blijven zoals die was. De verkoopmedewerkers hadden daar regelmatig contact over en aan het eind het jaar werd er geëvalueerd. Als er te veel van de gemaakte afspraken was afgeweken, werd dit bijgestuurd.

Politie-onderzoek en invallen

Vanaf januari 2019 kwam er een einde aan het langlopende kartel voor brugvoegen. Vanuit de markt kwamen er diverse tips bij de politie en het Bundeskartellamt. In de vroege ochtend van een dag in januari werden er in diverse bedrijfspanden en privéwoningen invallen gedaan. De politie doet nog onderzoek naar de medewerkers van de bedrijven die de kartelafspraken ten uitvoer brachten. Omdat Maurer en Mageba volledig hebben meegewerkt aan het onderzoek door het Bundeskartellamt, is de boete niet hoger uitgevallen dan 7,3 miljoen. Dat bedrag is echter wel definitief en zal dus door de bedrijven betaald moeten worden.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

7,3 miljoen euro boete voor Duits kartel brugvoegen | Infrasite
Geld. Foto: iStock / darkojow

7,3 miljoen euro boete voor Duits kartel brugvoegen

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Twee Duitse producenten van dilatatievoegen voor bruggen zijn vanwege kartelvorming voor in totaal 7,3 miljoen euro beboet. Maurer en Mageba maakten illegaal afspraken over wie welk deel van de markt mocht bedienen.

De voegen, bedoeld om het werken van bruggen op te vangen, werden jarenlang uitsluitend door deze twee bedrijven gemaakt. In plaats van elkaar te beconcurreren, verdeelden Maurer en Mageba de taart waarvan alleen zij aten onderling. Ze bedachten een systeem voor verdeling van de marktaandelen en de verkoopafdelingen van beide bedrijven hielden scherp in de gaten of die afspraken wel nageleefd werden.

Prijsafspraken

De producten werden zowel in nieuwe als bestaande bruggen gebruikt. De quota-afspraken werden in stand gehouden door toekomstige contracten op voorhand onderling te verdelen, legt toezichthouder Bundeskartellamt uit. Prijsafspraken waren ook onderdeel van het kartel, waarbij ook een formule werd gehanteerd om de zaken in onwettig evenwicht te houden. Met hun illegale afspraken hebben de bedrijven investeringen van de federale overheid, deelstaten en gemeenten in negatieve zin beïnvloed, aldus de mededingingsautoriteit.

Opvallend is ook dat de bedrijven meer dan veertien jaar hun gang konden gaan. De eerste kartelafspraken werden al eind 2004 gemaakt. De bedrijven kwamen toen overeen dat de stand van zaken in de markt, met de toenmalige verdeling van het werk, moest blijven zoals die was. De verkoopmedewerkers hadden daar regelmatig contact over en aan het eind het jaar werd er geëvalueerd. Als er te veel van de gemaakte afspraken was afgeweken, werd dit bijgestuurd.

Politie-onderzoek en invallen

Vanaf januari 2019 kwam er een einde aan het langlopende kartel voor brugvoegen. Vanuit de markt kwamen er diverse tips bij de politie en het Bundeskartellamt. In de vroege ochtend van een dag in januari werden er in diverse bedrijfspanden en privéwoningen invallen gedaan. De politie doet nog onderzoek naar de medewerkers van de bedrijven die de kartelafspraken ten uitvoer brachten. Omdat Maurer en Mageba volledig hebben meegewerkt aan het onderzoek door het Bundeskartellamt, is de boete niet hoger uitgevallen dan 7,3 miljoen. Dat bedrag is echter wel definitief en zal dus door de bedrijven betaald moeten worden.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam