Opening Nesciobrug Adam, enige hangtuilbrug in NL

De Bilt – Op zondag 9 april 2006 is de Nesciobrug, de enige hangtuibrug van Nederland, officieel geopend. Ter gelegenheid van de opening is de Nescioloop gehouden, een hardloopwedstrijd voor kinderen van vier tot zeven jaar. De hele dag waren er wedstrijden over verschillende afstanden en een Nordic wandeling van tien kilometer. ARUP en Grontmij tekenden voor de voorbereiding en de directievoering.

De hangtuibrug verbindt IJburg direct met het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Hiermee is er een kortere fiets- en voetgangersverbinding tussen het vaste land van Amsterdam en het eilandenrijk IJburg bijgekomen. De Nesciobrug is met 780 meter de langste fiets- en voetgangersbrug van ons land en heeft de grootste vrije overspanning (163,50 m) waarbij het brugdek hangt aan één hangkabel.

De brug is ontworpen door WilkinsonEyre architecten uit Londen. De voorbereiding en directievoering zijn gedaan door ARUP en Grontmij, onder leiding van projectmanager Henk van Diggelen van Grontmij. De brug is gemaakt door de aannemingscombinatie Van Hattum en Blankevoort, Van Splunder Funderingstechniek en Heerema Fabrication. Op 9 juli 2005 is het hangende middendeel over Het Amsterdam Rijnkanaal van de brug feestelijk ingehangen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Grontmij nv