Middenmeer

Onbetaalde Roemeense bouwvakkers krijgen mogelijk alsnog betaald

Een luchtfoto van een datacenter van Microsoft in aanbouw in Middenmeer (juli 2023). ANP / Aerovista Luchtfotografie

De tientallen Roemeense arbeidsmigranten die op maandag protesteerden bij een datacenter van Microsoft in Middenmeer, krijgen mogelijk alsnog hun onbetaalde salaris. Dat schrijft het dagblad NH Nieuws deze week in een artikel.

De groep arbeidsmigranten werkte eerder dit jaar mee aan de bouw van het datacenter, maar kreeg naderhand geen loon voor twee maanden aan werkzaamheden, aldus NH Nieuws. Volgens het dagblad gaat het in totaal om 1,3 miljoen euro.

De arbeidsmigranten, die na het werk terugkeerden naar Roemenië, reisden deze week met bussen naar het datacenter in Nederland om hun salaris te eisen, schreef de krant eerder deze week. Dat heeft mogelijk wat opgeleverd, zegt NH Nieuws nu.

Het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van het datacenter, Mace Group, heeft volgens het dagblad in een verklaring toegezegd dat er “een oplossing is overeengekomen met de medewerkers”. Die oplossing zou inhouden dat de Roemenen in elk geval een deel van hun onbetaalde loon ontvangen.

‘Enorme keten van onderaannemers’

Volgens de Volkskrant ontstond het probleem nadat het bedrijf AC Plc, de werkgever van de gastarbeiders en een onderaannemer, in september failliet ging. NH Nieuws schrijft dat Mace Group de verantwoordelijkheden van de failliete aannemer nu heeft overgenomen.

Vakbondbestuurder Hans Crombeen van de FNV kijkt er niet van op. “Je ziet een enorme keten van onderaannemers die er alleen op gericht lijken te zijn om hun verantwoordelijkheden te ontlopen”, vertelt hij tegenover de Volkskrant. “Ze zijn nauwelijks aan te spreken, we hebben er de buik van vol.”

Arbeidsomstandigheden en arbeidsmigranten

Infrasite sprak in de afgelopen maand meerdere keren met Crombeen om verslag te doen van de cao-onderhandelingen voor de bouw en infra, waar hij namens medewerkers aan tafel zit. Eerder vertelde de vakbondbestuurder tegenover Infrasite dat zowel werkgevers als vakbonden aan de onderhandelingstafel oplossingen proberen te vinden voor slechte arbeidsomstandigheden onder arbeidsmigranten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Onbetaalde Roemeense bouwvakkers krijgen mogelijk alsnog betaald | Infrasite
Middenmeer

Onbetaalde Roemeense bouwvakkers krijgen mogelijk alsnog betaald

Een luchtfoto van een datacenter van Microsoft in aanbouw in Middenmeer (juli 2023). ANP / Aerovista Luchtfotografie

De tientallen Roemeense arbeidsmigranten die op maandag protesteerden bij een datacenter van Microsoft in Middenmeer, krijgen mogelijk alsnog hun onbetaalde salaris. Dat schrijft het dagblad NH Nieuws deze week in een artikel.

De groep arbeidsmigranten werkte eerder dit jaar mee aan de bouw van het datacenter, maar kreeg naderhand geen loon voor twee maanden aan werkzaamheden, aldus NH Nieuws. Volgens het dagblad gaat het in totaal om 1,3 miljoen euro.

De arbeidsmigranten, die na het werk terugkeerden naar Roemenië, reisden deze week met bussen naar het datacenter in Nederland om hun salaris te eisen, schreef de krant eerder deze week. Dat heeft mogelijk wat opgeleverd, zegt NH Nieuws nu.

Het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van het datacenter, Mace Group, heeft volgens het dagblad in een verklaring toegezegd dat er “een oplossing is overeengekomen met de medewerkers”. Die oplossing zou inhouden dat de Roemenen in elk geval een deel van hun onbetaalde loon ontvangen.

‘Enorme keten van onderaannemers’

Volgens de Volkskrant ontstond het probleem nadat het bedrijf AC Plc, de werkgever van de gastarbeiders en een onderaannemer, in september failliet ging. NH Nieuws schrijft dat Mace Group de verantwoordelijkheden van de failliete aannemer nu heeft overgenomen.

Vakbondbestuurder Hans Crombeen van de FNV kijkt er niet van op. “Je ziet een enorme keten van onderaannemers die er alleen op gericht lijken te zijn om hun verantwoordelijkheden te ontlopen”, vertelt hij tegenover de Volkskrant. “Ze zijn nauwelijks aan te spreken, we hebben er de buik van vol.”

Arbeidsomstandigheden en arbeidsmigranten

Infrasite sprak in de afgelopen maand meerdere keren met Crombeen om verslag te doen van de cao-onderhandelingen voor de bouw en infra, waar hij namens medewerkers aan tafel zit. Eerder vertelde de vakbondbestuurder tegenover Infrasite dat zowel werkgevers als vakbonden aan de onderhandelingstafel oplossingen proberen te vinden voor slechte arbeidsomstandigheden onder arbeidsmigranten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.