Provincie Utrecht gebruikt voor het eerst cementloos beton

Ecoduct
Bij de bouw van het nieuwe ecoduct aan de N226 wordt duurzaam beton gebruikt Provincie Utrecht

Bij de bouw van een nieuw ecoduct aan de N226 zet de provincie Utrecht sterk in op duurzaamheid, onder andere door voor het eerst geopolymeerbeton te gebruiken. Dit moet de uitstoot van het project flink verminderen. De bouw van het ecoduct wordt uitgevoerd door Strukton Wegen & Beton.

Het geopolymeerbeton bevat geen cement, waardoor de inzet van het materiaal minder uitstoot veroorzaakt en er voor de productie minder energie nodig is. Het is de eerste keer dat dit type beton wordt ingezet bij een weg van de provincie Utrecht. Naast het cementloze beton gebruikt de aannemer eerder gebruikte materialen en vraagt het ontwerp om een bescheiden hoeveelheid materiaal, zo schetst de provincie.

Natuurversterking

De natuurbrug wordt gebouwd om natuurgebieden te verbinden. Dit moet het leefgebied van plant- en diersoorten vergroten en de weerbaarheid van de natuur vergroten. Het maakt deel uit van een groot ecologisch netwerk van ’t Gooi tot aan de uiterwaarden aan de Rijn en de Veluwe. Naast een vleermuiskelder in het ecoduct worden ook drie faunatunnels op verschillende locaties onder de N226 tussen de A12 en Leersum gecreëerd.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot en met maart 2025.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: Provincie Utrecht