Geen vergunningen

Microsoft bouwt illegaal door, Tweede Kamer wil opheldering

Datacenter Microsoft middenmeer noord-holland
Bestaand datacenter van Microsoft nabij Wieringermeer (2021). ANP / Hans van Weel

D66 wil van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) weten hoe het kan dat Microsoft een datacenter in Wieringermeer bouwt zonder de vereiste bouw- en stikstofvergunningen. De partij is verontwaardigd dat het Amerikaanse concern kan doorwerken “terwijl de bouw van 100.000 woningen vertraagd wordt door het wegvallen van de bouwvrijstelling”, schrijft D66-Kamerlid Faissal Boulakjar in Kamervragen aan De Jonge.

De Raad van State zette in november 2022 een streep door de bouwvrijstelling. Bouwprojecten krijgen niet meer automatisch toestemming om tijdelijk stikstof uit te stoten, wat tot vertraging in de bouw leidt. Microsoft is al een jaar bezig met de aanleg van het datacenter in Wieringermeer, meldt NRC.

“Terwijl de bouw van veel betaalbare huizen stilligt vanwege complexe stikstofberekeningen, gaat de bouw van hyperscale-datacenter van Microsoft door zonder vergunning”, twittert Boulakjar. Het D66-Kamerlid wil onder meer van de minister weten of Microsoft een uitzonderingspositie heeft om zonder bouw- en stikstofvergunningen te mogen bouwen.

‘Belachelijk’

Ook wil de D66’er van De Jonge weten wat de gevolgen zijn voor de vergunningverlening van woningbouw in de omgeving van het in aanbouw zijnde datacenter en welke gevolgen de bouw heeft op de nabijgelegen natuur.

De minister moet ook zeggen wat er gebeurt als de vergunningen niet rondkomen. Boulakjar wil daarnaast weten of er aan meer (grote) bouwprojecten wordt gewerkt zonder de vereiste vergunningen en wat de minister daaraan gaat doen.

Ook GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet eist opheldering. “Belachelijk”, twittert zij. “Grote bedrijven staan niet boven de wet.” Zij wil onder meer van De Jonge weten hoe het kan dat kennelijk verwarring is ontstaan tussen de gemeente Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland over de vergunningverlening.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie

Bron: ANP