ELEKTRIFICATIE

Snel een netaansluiting op de bouwplaats

Hoogspanningsmasten 2022 Unsplash/Fre Sonneveld

Om de bouwsector toekomstbestendig te maken wordt er flink ingezet op het uitstootvrij maken van bouwmaterieel. In veel gevallen is daar snel een stroomaansluiting op de bouwplaats voor nodig. De werkgroep Laden op de bouwplaats van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur heeft hier een proces voor ontwikkeld.

Met alle nieuwe elektrische werk- en voertuigen en laadpalen op de bouwplaats wordt een passende elektriciteitsaansluiting steeds belangrijker. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) liet een nieuw proces ontwerpen dat bouwplaatsen direct aansluit op het elektriciteitsnet. Gemeenten en opdrachtgevers krijgen hierin een grotere rol.

Aggregaten

Het is belangrijk dat bij de start van de bouwwerkzaamheden een netaansluiting aanwezig is. Zo kan er meteen met elektrisch bouwmaterieel worden gewerkt. Het bestaande proces is hiervoor niet voldoende en alternatieve energiebronnen als aggregaten zijn vaak niet uitstootvrij.

Voordat bouwwerkzaamheden worden ingepland, moeten gemeenten onderzoeken hoeveel vermogen nodig is om uitstootvrij te bouwen. Als een netaansluiting niet voldoet, neemt de gemeente contact op met een netbeheerder om te kijken of meer vermogen mogelijk is.

Procesplaat

Om gemeenten hierbij te helpen, ontwikkelt de NAL een hulpmiddel. Met dit hulpmiddel checken gemeenten gemakkelijk hoeveel vermogen nodig is voor verschillende werkzaamheden. Midden november wordt het hulpmiddel naar verwachting opgeleverd. De interactieve procesplaat laat alle stappen van het nieuwe proces zien.

Lees ook:

De race om schone stroom op de bouwplaats

Gashouders: mobiele laadpaal op biogas

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Snel een netaansluiting op de bouwplaats | Infrasite
ELEKTRIFICATIE

Snel een netaansluiting op de bouwplaats

Hoogspanningsmasten 2022 Unsplash/Fre Sonneveld

Om de bouwsector toekomstbestendig te maken wordt er flink ingezet op het uitstootvrij maken van bouwmaterieel. In veel gevallen is daar snel een stroomaansluiting op de bouwplaats voor nodig. De werkgroep Laden op de bouwplaats van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur heeft hier een proces voor ontwikkeld.

Met alle nieuwe elektrische werk- en voertuigen en laadpalen op de bouwplaats wordt een passende elektriciteitsaansluiting steeds belangrijker. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) liet een nieuw proces ontwerpen dat bouwplaatsen direct aansluit op het elektriciteitsnet. Gemeenten en opdrachtgevers krijgen hierin een grotere rol.

Aggregaten

Het is belangrijk dat bij de start van de bouwwerkzaamheden een netaansluiting aanwezig is. Zo kan er meteen met elektrisch bouwmaterieel worden gewerkt. Het bestaande proces is hiervoor niet voldoende en alternatieve energiebronnen als aggregaten zijn vaak niet uitstootvrij.

Voordat bouwwerkzaamheden worden ingepland, moeten gemeenten onderzoeken hoeveel vermogen nodig is om uitstootvrij te bouwen. Als een netaansluiting niet voldoet, neemt de gemeente contact op met een netbeheerder om te kijken of meer vermogen mogelijk is.

Procesplaat

Om gemeenten hierbij te helpen, ontwikkelt de NAL een hulpmiddel. Met dit hulpmiddel checken gemeenten gemakkelijk hoeveel vermogen nodig is voor verschillende werkzaamheden. Midden november wordt het hulpmiddel naar verwachting opgeleverd. De interactieve procesplaat laat alle stappen van het nieuwe proces zien.

Lees ook:

De race om schone stroom op de bouwplaats

Gashouders: mobiele laadpaal op biogas

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie